ODLUKE

Tanović lobira da Moric dobije bh. pasoš

Vijeće ministara naredne sedmice odlučivat će o zahtjevu Ćurić-Scheffler, Morica i Mateescua

Tanović i Moric. Avaz

S. DEGIRMENDŽIĆ

6.7.2019

U vrijeme kada se sve više bh. građana odriče pasoša BiH i zbog nemogućnosti da imaju dvojno državljanstvo, a takvih se nakon rata nanizalo više od 80.000, sporadično se desi da se svakih nekoliko mjeseci poneki građanin i upiše u knjigu državljana BiH.

Tako će Vijeće ministara BiH naredne sedmice odlučivati o tri zahtjeva za stjecanje bh. državljanstva. I to onog Senade Ćurić-Scheffler, Hektora Morica (Hector) i Mihaila Mateescua.

Ogroman doprinos 

Prema dostupnim podacima, Ćurić-Scheffler je menadžerica za ljudske resurse uspješne kompanije i nezvanično ima njemačko državljanstvo. Moric ima francusko državljanstvo, sin je Francuskinje i poznatog i proslavljenog bh. kipara Mirze Morića, koji decenijama živi i stvara u Francuskoj, ali 40 godina u toj zemlji i šire radi i na promociji BiH, koju nikad nije zaboravio.

Brojne preporuke

Mateescu je iz Rumunije, ali je od 1996. godine u Sarajevu, otkad je angažiran u Baletu Narodnog pozorišta, gdje igra solistički repertoar brojnih baletnih predstava.

Tanović: Preporučio Morica. Avaz

Saznajemo da sve troje aplikanata za bh. državljanstvo, od kojih su Moric i Ćurić-Scheffler bosanskih korijena, imaju brojne izuzetne preporuke u kojima je obrazloženo zbog čega baš oni trebaju dobiti bh. pasoš.

Ipak, najviše ih ima Hektor Moric, kojem su preporuke dali i naš oskarovac Danis Tanović, akademik Abdulah Sidran, profesori Halil Tikveša i Mirza Redžepagić, ali i brojni drugi intelektualci iz BiH.

Mirza Morić, Hektorov otac, dao je izuzetan doprinos tokom agresije na BiH kada je svojim angažmanom nastojao prenositi istinu o BiH. Hektor Moric također je umjetnik, a već izvjesno vrijeme živi u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.