KRIZA Teška situacija za nekadašnjeg mostarskog gigaanta

Sindikalistima prezentiran program zbrinjavanja uposlenika Aluminija

Fena
26.07.2019 20:50

Aluminij

Foto: Arhiv

Predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija prezentiran je programa zbrinjavanja 900 uposlenika tog poduzeća.

Sastanku u upravnoj zgradi Aluminija prisustvovali su, među ostalim, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Po okončanju dvosatnog sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić kazao je u izjavi za Fenu kako je danas učinjen određen pomak, iako se još puno toga mora uraditi.

- Večeras su nam prezentirani programi i analize po pogonima. Sada to trebamo detaljno proučiti, zatim slijede sastanci na kojima će se sami radnici morati izjasniti o novim uvjetima, o tome misle li ostajati ili misle uzeti otpremnine koje će im biti ponuđene - kazao je Biokšić.

Dodao je kako bi se u prvim dvjema faza eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje na posao moglo vratiti oko 300 ljudi.

Ranije u petak na konferenciji za novinare Dragan Čović kazao je kako se više ne smije odugovlačiti s rješavanjem brojnih problema u nekadašnjem mostarskom gigantu te je najavio da će do kraja mjeseca biti završen plan restrukturiranja Aluminija, nakon čega će se o tom planu očitovati i Vlada Federacije BiH.

- Ono što prihvati Vlada Federacije BiH bit će onda transparentno predstavljeno javnosti - poručio je Čović.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. jula, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij je nekoliko zadnjih godina poslovao s gubitkom. Ukupni dug kompanije popeo se na 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona maraka odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Komentari

NA VRH