INTERVJU

Cvijanović: Neki procjenjuju kako će sjesti i napraviti neku republiku, to se neće desiti

ANP i kretanje ka NATO-u nisu uvjet za formiranje vlasti

Željka Cvijanović. Avaz

Srna

24.9.2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Godišnji nacionalni program (ANP) i kretanje ka NATO-u nisu uvjet za formiranje vlasti u BiH niti za članstvo BiH u EU, već je to politička igra.

- Mislim da je u političkom Sarajevu to bila pogrešna procjena. Oni su tu precijenili stav SNSD-a o ulasku u vlast. SNSD ne mora pod svaku cijenu ući u vlast u Sarajevu - izjavila je Cvijanović.

Racionalniji pristup

Prema njenom mišljenju, taj uvjet je ekskluzivno kreiran za SNSD zato što su partije u političkom Sarajevu, prvenstveno SDA, shvatile da se ne može baš tako lako doći do kombinatorike s nekim drugim partijama.

- To je kreirano kao uvjet koji bi mogao dugoročno da drži vodu političkom Sarajevu da se smanji prostor SNSD-u da uđe u vlast - kazala je Cvijanović.

Ona smatra da bi bilo bolje da se neka pitanja riješe na nivou BiH, ali da to nipošto ne znači da je to prioritet prioriteta SNSD-u da uđe u vlast.

- Nije nam stalo da ulazimo u vlast gdje ne možemo da imamo normalno partnerstvo da sve može funkcionirati bolje. Nažalost, u BiH ne funkcioniraju stvari dobro - izjavila je Cvijanović.

Predsjednica RS smatra kako je sve u vezi s formiranjem vlasti u BiH trebalo poprimiti racionalniji pristup, da se uđe u formiranje vlasti, te da se onda razgovara o svim temama, uključujući i ANP, i da se vidi na koji se način može izaći ususret svima, a da se ispune određeni ciljevi koji podrazumijevaju stvaranje pretpostavki za sigurniji ambijent.

- Pitanjima koja su problematična ili gdje nema podrške svih bavimo se na poseban način, uz mnogo umijeća i dobre volje. Ovdje nema mnogo umijeća, jer kad blokirate proces na taj način, onda je to besmisleno i pokazuje da baš nemate neku političku vještinu ili svijest šta to može da proizvede - kazala je Cvijanović.


Zaleđena struktura

Ona je upozorila da, što se duže zadržava trenutna "zaleđena struktura" koja je neinventivna, nekredibilna, bez autoriteta, bez prave snage, dobija se totalno zaleđeno stanje u kojem ne može da se pošalje nijedna pozitivna poruka, niti uradi bilo šta pozitivno.  

- Ovdje je suština da postoje dva pristupa. Naš pristup je da pokažemo da uvijek treba da upravljate procesima ili koristite elemente koje imate na raspolaganju da biste upravljali procesom i osigurali neku korist. U Sarajevu je destruktivan pristup da pokažete da ništa ne funkcionira kako bi to neko promijenio - navela je Cvijanović.


Karijerni interes

Prema njenom mišljenju, nema više planetarne pažnje za BiH.

- Neki procjenjuju kako će neko tamo sjesti i napraviti unitarnu zemlju, neku republiku i da je dovoljno da neko kaže da je to tako. To se neće desiti. Interes za BiH vezan je preko pojedinaca, koji im je karijerni interes jer im je to područje bliže nego neko drugo da se time bave - pojasnila je Cvijanović.

Ona je upitala je li problematiziranje imena Republike Srpske najvažnije političko pitanje za Bošnjake koji dominantno glasaju za SDA i je li to suština njihovog zaposlenja, digitalnih učionica, mostova.

Prema njenim riječima, ispred ambasada stranih zemalja u Banjoj Luci više je ljudi iz federalnih područja nego iz Republike Srpske koji žele da idu u inozemstvo.

- Stvari koje se tiču identiteta, koje predstavljaju neku važnost za svaki od naroda koji ovdje žive ne treba dirati, ali treba da razgovaramo kako da unaprijedimo određena pitanja i popravimo situacije i da poboljšamo svoje odnose - rekla je Cvijanović.

Govoreći o nedavnom sastanku predstavnika stranaka vlasti i opozicije u Laktašima, ona je istakla da taj sastanak nema nikakvu posebnu težinu, ali da su se saglasili da djeluju zajedno po pitanjima od strateške važnosti za Republiku Srpsku, što smatra prirodnim djelovanjem.

- Ne postoji politički oponent s kojim ne mogu da razmijenim mišljenje da se vidi da li ima barem nešto zajedničko. Sa svakim mogu da razgovaram kada mislim da je nešto strateški važno. Nismo to svi prepoznali - kazala je Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.