GORAŽDE

Kavazović: IZBiH je najjača u Evropi

Predstavio je djelovanje tokom proteklih sedam godina, izdvajajući reforme u obrazovnim institucijama IZ, izmjene Ustava IZ

Kavazović: Ne dozvoliti da drugi sa strane utiču na IZBiH. MINA

Fena

9.10.2019

Kao kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je svoj izborni program predstavio članovima biračkog tijela Muftijstva goraždanskog.

- Cilj nam je da naši muslimani imaju servis Islamske zajednice (IZ) na svakoj tački na kojoj nas ima – kazao je Kavazović.

Kavazović smatra iznimno važnim da se i u budućnosti IZ sačuva kao autonomna zajednica bosanskih muslimana i svih onih koji joj pripadaju, te da se ne dozvoli da drugi sa strane utječu na nju i da svoje politike preko nje realiziraju.

Predstavio je djelovanje tokom proteklih sedam godina, izdvajajući reforme u obrazovnim institucijama IZ, izmjene Ustava IZ.

Govoreći o planovima za buduće djelovanje, Kavazović je izdvojio donošenje četiri sistemska pravilnika unutar IZ, kao što je pravilnik o službi u IZ kojim bi se uredili odnosi unutar Zajednice, ali i odnos naspram države.

Također bi trebao biti donesen i pravilnik o članarini koji je najznačajniji, ali i najteži za provedbu, potom, pravilnik o ulaganju i koncesiji unutar IZ jer će u buduće, kako je kazao, "zajednica morati otvoriti mogućnost ulazaka u partnerstva".

Osvrnuvši se na položaj IZ u svijetu, on je ocijenio da je riječ o najjačoj islamskoj zajednici u Evropi, dobrodošla je i na Istoku i na Zapadu.

- Imamo urede u Strazburu i Vašingtonu, te smo uspjeli osujetiti jako negativne deklaracije koje su trebale biti usvojene na Evropskom parlamentu protiv BiH. Mi trebamo tamo biti prisutni i moramo pričati našu priču tamo gdje i drugi pričaju svoje priče - rekao je i poručio da se mora osuđivati svako zlo i kloniti se onoga od čega se nema nikakve koristi.

Na kraju je podsjetio da je funkcija reisu-l-uleme javno dobro Islamske zajednice, javlja MINA.

Izbori za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH bit će održani 12. oktobra, a članovi izbornog tijela će birati između dva kandidata - Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.