OBILJEŽAVANJE

Dan ružičaste vrpce Udruženja „Biser“ u Goraždu

Vijest da boluje od karcinoma za Medinu je bila strašna

Obilježavanje Dana družičaste vrpce u Goraždu. Al. B.

Al. B. / Avaz.ba

12.10.2019

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ iz Goražda organiziralo je Dan ružičaste vrpce

Prolaznicama su dijeljeni edukativni materijali o značaju samopregleda dojke. Istovremeno, prikupljana su i simbolična sredstva iz kojih se članicama kupuju paketi prve pomoći nakon operativnih zahvata.

- Zahvaljujem građanima na dobrom odzivu, a najčešće se radi o ljudima koji nas redovno podržavaju, pa ovdje dođu čak i prije nas. Udruženje ima oko 70 članica, ali to nisu sve žene koje su oboljele. Još je to nekako, za ovo područje, tabu tema, pa ne žele da se zna za njihovu bolest, ali to nije uredu prema ostalima, jer ako sam ja oboljela, onda trebam pokušati da spasim nekog drugog, da on ode na pregled – kazala nam je predsjednica Udruženja „Biser“ Mersiha Pecikoza.

Najmlađa članica Udruženja je Medina Peštek. Ima 42 godine, a karcinom je otkrila samopregledom. 

– Na početku sam se osjećala loše, jer znamo šta je karcinom. Međutim, kad sam se učlanila u „Biser“, bilo mi je puno lakše, jer su mi pomogle žene koje su ranije oboljele. Mersiha mi je, također, puno pomogla. Odmah nakon operacije dobila sam i paket prve pomoći i to vam daje snagu da idete dalje. Najveći je problem što liječenje traje pet godina i vi ste za to vrijeme u strahu, ali kad vidite žene koje su operirane prije 10, 15 ili 20 godina, dosta vam je lakše i dobijete snagu da se dalje borite. Preporučila bih svim oboljelim ženama da se učlane u Udruženje, a svim ženama da urade ultrazvučni, mamografski pregled jer je besplatan. Ovo je jedan od rijetkih kantona gdje se to radi besplatno – ističe Peštek.  

Udruženje "Biser" s građanima Goražda - Avaz
Udruženje "Biser" s građanima Goražda - Avaz
Medina Peštek - Avaz
Udruženje "Biser" s građanima Goražda - Avaz
Udruženje "Biser" s građanima Goražda - Avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.