ZAKONI

Krkalić: Sad se moraju odvojiti linijaši i podrumaši

Ako neko zna da se u registru nalazi neko ko tu ne pripada, može to prijaviti, kaže Bukvarević

Dvije godine trajala intenzivna borba boraca. Arhiv

Piše: M. R. S. - A. Č. / Avaz.ba

15.10.2019

Javna objava boračkog registra donekle je zadovoljila očekivanja boraca koji su se  u posljednje dvije godine  borili za svoja prava.

Kako je za „Avaz“ rekao Hamza Krkalić, jedan od predstavnika boraca koji je učestvovao u izradi novog Zakona o pravima demobilisanih boraca, registar je godinama bio pod ključem.

Cijeli spisak

Registar, ipak, ne prikazuje cijeli spisak svih koji su zaista na njemu, već se podaci, i to samo o broju dana provednih u oružanim snagama, mogu dobiti za konkretno ime koje nekoga zanima.

Krkalić: Svi su u registru. Arhiv

Ipak, dodao je Krkalić, ovakav registar im nije bitan koliko će biti važan onaj do kojeg će se doći kasnije, kada se razdvoji borbeni od neborbenog sektora.

 - U registru su sada svi i oni koji su bili dan na liniji i oni koji su bili sve vrijeme. Nalaze se i borci i namjenska industrija, ali i oni koji su bili u civilnoj zaštiti. To će se razdvajati i to mora biti urađeno do februara. E, tu ćemo vidjeti koliko je stvarno boraca, kad se razdvoje linijaši i podrumaši. Ovako se svi vode pod Armijom RBiH ili HVO-om - istakao je Krkalić.

 Dodao je da će se tek tada moći vidjeti ima li onih lažnih koji kao borci ostvaruju prava.

 Registar boraca objavljen je prije nekoliko dana, ali javnost o tome nije bila obaviještena.

Teško je uočljiv na internet-stranici Ministarstva za pitanja boraca FBiH.

Prijava na broj

Na pitanje zašto nije objavljen kompletan spisak, već se provjere mogu vršiti tek ukucavanjem konkretnog imena, ministar Salko Bukvarević je odgovorio da je tako predvidio zakon.

 - Ako neko zna, sumnja da se u registru nalazi neko ko tu ne pripada, može to provjeriti i prijaviti na broj koji smo ostavili - rekao je Bukvarević.

Broj dana

U jedinstvenom boračkom registru objavljeni su podaci o broju dana koje su domaći političari proveli u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO) za vrijeme agresije na našu zemlju.

Tokom jučerašnjeg dana mnogi su se žalili da Registar nije bilo moguće otvoriti. To je, kako smo saznali, zbog velikog interesovanja onih koji su htjeli vidjeti spisak.

quote
U registru se nalazi skoro 600.000 imena<br>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.