REAKCIJE

Salkić za "Avaz": Nemam informacija o sastanku s SNSD-om i bilo kakvom dogovoru u vezi potpredsjednika NSRS

Imenovanje navodno ima veze s pregovorima dvije stranke na najvišem nivou

Salkić i Šulić. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

23.10.2019

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je za "Avaz" kako mu nije poznato da je bilo ikakvih razgovora između SNSD-a i SDA u vezi s imenovanjem potpredsjednika Narodne skupštine RS iz reda Bošnjaka. 

Naime, Srpskainfo danas je objavila nezvaničnu informaciju da je Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS povukao je kandidaturu Denisa Šulića za svog kandidata za bošnjačkog potpredsjednika NSRS. Navodno je u ponedjeljak, dan uoči sjednice NSRS, u Kabinet predsjednika Nedeljka Čubrilovića i u klubove poslanika stigao prijedlog da poslanik Denis Šulić bude kandidat za potpredsjednika. Međutim, prijedlog je iznenada povučen prije sjednice skupštinskog kolegija i nije se našao na dnevnom redu.  

Srpskainfo dodaje i kako odgađanje imenovanja potpredsednika Narodne skupštine ima veze s pregovorima SNSD i SDA na najvišem nivou oko imenovanja Vijeća ministara BiH i tumači se kao ostavljanje prostora za mogući dogovor. 

- Ja, vjerujte, nemam nikakvih informacija. Nisam upoznat o bilo kakvim pregovorima - rekao je Salkić za "Avaz". 

Podsjetimo, NSRS je 18. septembra razriješila potpredsjednika parlamenta Senada Bratića iz SDA, zbog deklaracije koju je ova stranka usvojila na kongresu, a koja je, prema tumačenju vlasti u manjem bh. entitetu direktno usmjerena protiv interesa RS i duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda. 

U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa RS i da kao potpredsjednik Narodne skupštine RS djeluje suprotno Ustavu i zakonima RS. 

Iz SDA je tada stigao odgovor da Milorad Dodik neće disciplinovati SDA, a to će vidjeti kada bude tražio podršku za mandatara za Vijeće ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.