AKTUELNO

Mektić razgovarao s Satlerom i Fildom

Sastanak sa Satlerom. Ministarstvo sigurnosti BiH

E. Ma. / Avaz.ba

24.10.2019

Migrantska situacija i rješavanje smještaja za migrante koji se nalaze na teritoriji BiH, bila je tema današnjeg sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i šefa delegacije EU u BiH ambasadora Johana Satlera (Johann Sattler).

Ministar Mektić je upoznao ambasadora Satlera, sa činjenicom da od lokalnih vlasti u USK još nije ponuđena adekvatna lokacija za novi prihvatni centar, koja bi bila prihvatljiva za finansiranje od strane EU.

Također, naglasio je da se intenzivno traži alternativna lokacija i da je prioritet rješavanje smještaja za migrante koji se nalaze na Vučjaku. Ambasador Sattler je također istakao da u novembru u BiH dolazi ekspert EU za migracije koji će sarađivati sa institucijama BiH u upravljanju migracijama. 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine sastao se danas i sa ambasadorom Velike Britanije Metjuom Fildom(Matthew Field).  


Sastanak s Fildom. Ministarstvo sigurnosti BiH

Razgovarano je o saradnji u istragama pranja novca, te edukaciji istražitelja iz BiH u ovoj oblasti.

Ministar Mektić je upoznao ambasadora Filda sa problemima u uspostavi saradnje sa EUROPOL-om istakavši da zbog opstrukcija, BiH još nema punu saradnju sa Evropskim policijskim uredom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.