UPOZORENJA Predsjednik UO Notarske komore Sefedin Suljević

Isprave iz FBiH mogle bi biti odbijene u RS i Distriktu

Ako i Dom naroda FBiH usvoji izmjene Zakona o notarima, posljedice će osjetiti i građani i sudovi u FBiH

F. KARALIĆ
13.11.2019 20:25

Notari neće moći izmirivati tekuće obaveze

Foto: Ilistracija

Ako Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji izmjene Zakona o notarima i set drugih povezanih zakona, kako je to uradio Predstavnički dom, posljedice po pravnu sigurnost u FBiH mogle bi biti više nego ozbiljne. Tvrdi ovo za „Avaz“ predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Sefedin Suljević.

Evropski standardi

On ističe da je uvođenje notarijata u BiH rađeno po evropskim standardima i  standardima uređenih demokratskih država, a harmonizirano je između entiteta i Brčko distrikta. Dodaje da je, iako je sama predložila koliko-toliko prihvatljiva rješenja zakonskih izmjena u skladu s odlukama Ustavnog suda FBiH, Vlada FBiH jednim potezom, na hitno sazvanoj sjednici, usvojila ad hoc amandmane, kojima su poništeni efekti reforme koja je provođena godinama.

Suljević, također, upozorava da bi tako FBiH ne samo unutar BiH nego i u regionu postala jedini prostor na kojem se za poslove s nekretninama ili za poslove nasljednog prava neće tražiti notarska obrada ili solemnizacija.

  • Suljević: Narušava se  jedinstvo pravnog poretka
    Suljević: Narušava se jedinstvo pravnog poretka Foto: (Arhiva)

Negativni efekti

Kaže da bi, budu li usvojene ovakve zakonske izmjene, bio potpuno narušen jedinstveni pravni poredak u BiH. Rezultat bi mogao biti da isprave iz FBiH, sa samo ovjerenim potpisom, ne budu prihvatljive u RS i Distriktu.

Negativni efekti ovakvih zakonskih izmjena, upozorava Suljević, osjetit će se i na punjenju budžeta i zaposlenosti, jer će nekoliko stotina zaposlenika notarskih ureda, uglavnom diplomiranih pravnika, ostati bez posla, s obzirom na to da se, prema projekcijama prihoda, neće moći izmirivati tekuće obaveze i plaće zaposlenik.

Povratak u prošlost

Suljević ističe da bi izmjene Zakona dovele i do toga da bi mnoge isprave na osnovu kojih će se zahtijevati upis u zemljišne knjige sačinjavale same stranke, bez ičije stručne pomoći.

- To bi zemljišnoknjižne urede u FBiH vratilo na stanje prije 12 godina - dodaje Suljević.

Komentari

NA VRH