USPJESI

Segregacija u BiH i zakonom zaštićena

Segregacija u BiH koristi samo nacionalistima na vlasti, kaže Beharić

Beharić: Stažira u Kongresu SAD. Avaz

Piše: E. Crnkić

30.11.2019

Reakcije koje sam dobio u Vašingtonu na spomen segregacije u bh. obrazovanju i postojanju sistema „dvije škole pod jednim krovom“ sežu od podsmijeha do nevjerice.

Podjele u klupama

To nam je kazao Jajčanin Samir Beharić, koji je na Univerzitetu Howard  u Vašingtonu održao predavanje o temi „Segregacija u obrazovnim sistemima u Evropi“.

Beharić je među četiri mlade osobe iz Evrope i SAD koje stažiraju u američkom Kongresu.

- Segregacija u Americi zakonom je zabranjena više od 50 godina te se Amerikanci s pravom pitaju zbog čega podjele u školskim klupama postoje u BiH čak i u 21. stoljeću. Zapravo, segregacija u BiH ne samo da postoji nego je zakonom zaštićena. To je nečuveno i ne koristi nikome, osim nacionalistima na vlasti - kategoričan je Beharić.

Mržnja i predrasude

Tokom diskusije, Beharić je naglasio bitnost mladih u borbi protiv podjela te s prisutnima podijelio uspjeh jajačkih srednjoškolaca koji su spriječili nasrtaj nacionalističkih stranaka na integriranu školu u Jajcu.

- Ako želimo da nam mlade generacije ne odrastaju zatupljene, pune mržnje i predrasuda, “dvije škole pod jednim krovom” moraju biti potpuno ukinute. Za to ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Ne želimo da se na nas iz civiliziranog svijeta gleda kao na zaostala plemena koja kaskaju za civilizacijom - zaključuje ovaj 27-godišnjak.

Beharić će još jedno predavanje o borbi protiv diskriminacije i sistema “dvije škole pod jednim krovom” održati na Univerzitetu „George Mason“ u Virdžiniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.