BANJA LUKA

Mazalica: Sjednice su postale poprište za izvođenje egzibicija i performansa

Sve vrijeme smo imali opstrukcije, zviždanje, lupanje po stolu, rekao je Mazalica

Srđan Mazalica. Srpskainfo

Piše: A. Č. / Avaz.ba

24.12.2019

Zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica obratio se medijima nakon jučerašnje sjednice i događaja koji su obilježili hitnu sjednicu NSRS, na kojoj se diskutiralo o Programu reformi BiH.

Smatram da je potrebno skrenuti priču na stvarnu ulogu NSRS, a to je donošenje zakona. To je zakonodavni organ, treba da donosi najbolje zakone u interesu građana. Tu treba da predlažemo rješenja, sugeriramo Vladi i da NSRS bude ono što je svugdje u svijetu. Čini se da je NSRS u posljednje vrijeme poprište za izvođenje egzibicija i performansa i nekim poslanicima služi za vlogove i videouratke koje postavljaju na društvenim mrežama - kazao je Mazalica i dodao da ponašanje u NSRS u proteklih nekoliko mjeseci nije dobro i treba ga mijenjati.

Program reformi BiH

Poručio je da je Program reformi BiH velika pobjeda za Republiku Srpsku.

- Mi smo se, iz SNSD-a, jučer pripremili za diskusiju o Programu reformi BiH. Potrošili smo dosta vremena da pripremimo sav materijal da što bolje pripremimo sjednicu, jer smo mišljenja da je Program reformi velika pobjeda za RS. Formiranje Vijeća ministara BiH je, također, velika pobjeda za RS, jer je jučer provedena volja birača iz RS. Vijeće ministara BiH jeste važna tema, ali je dominantna tema bio Program reformi BiH. Program reformi je u strukturi vrlo sličan dokumentu koji šalju druge zemlje i odnosi se na pitanje saradnje s NATO-om - rekao je Mazalica.

Istaknuo je da su jučer i vlast i opozicija mogli dati doprinos i poslati zajedničku poruku iz RS i složiti se da "ovo nije ANP".

Ovo nije ANP

- Kad je u pitanju NATO, jučer je poslan dokument koji više liči na program neke partije nego na dokument kojim se utvrđuju ciljevi koje BiH mora izvršiti ako želi postati članicom. Mi smo došli na takvu sjednicu, s obzirom na to da ovakva pitanja nije postavljala struktura prijašnja u NSRS. Mirko Šarović rekao je da ga to ne interesira, Mladen Ivanić nije došao u NSRS i pitao da li vi ovo podržavate, čak je rekao da se ne trebamo ovim baviti i da je to pitanje BiH. Jučer smo zajedno trebali poslati poruku da ovo nije ANP, mi znamo da ovo nije ANP, imamo potvrdu velikih sila. Jučer smo mogli i jedni i drugi dati doprinos da se čuje glas RS i da se kaže: "Ovo nije ANP."

- Opozicija je izabrala opstruiranje i sve vrijeme dok je predsjednik izlagao imali smo opstrukcije, zviždanje, lupanje po stolu. Onda smo imali unošenje zastavica, kršenje Poslovnika, to je podložno sankcijama. Imali smo bacanje zastavica i prilaženje ministru Lukaču. Imali smo sjednicu koja je bila mučna, ispunjena negativnim nabojem i mogla je da protekne u dostojnoj atmosferi - dodao je Mazalica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.