REAKCIJE

BiH može organizirati ZOI

Trebali bismo urediti skakaonice, bob-stazu i staze spusta, rekao Magoda

Za novu organizaciju ZOI-ja potrebno obnoviti i skakaonice na Igmanu. Agencije

Piše: E. J. - D. B. / Avaz.ba

13.1.2020

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo potvrdio je jučer za naš list da postoji mogućnost zajedničke kandidature španske Barcelone i Sarajeva za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine. Naveo je Rađo da bi, prema prijedlogu iz Barcelone, neka od takmičenja, kao što su bob, sankanje, pa i skijaški skokovi, a za koja ne postoje uvjeti u Kataloniji, bila održana u glavnom gradu BiH.

Prijateljske veze

Ova je inicijativa nastavak prijateljskih veza dva grada, čiji je dodatni adut u mogućoj kandidaturi i činjenica da su oba u prošlosti bila uspješni organizatori najvećeg sportskog događaja na planeti. No, jasno je da bi jedan takav projekt, pa makar samo djelimično bio organiziran u Sarajevu, iziskivao enormna ulaganja, naročito u pogledu infrastrukture.

Stoga je logično da su predstavnici Barcelone kontaktirali ne samo s čelnicima krovne bh. sportske institucije, Olimpijskog komiteta BiH, nego i s predstavnicima gradskih i kantonalnih vlasti.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić kaže za naš list da je upoznat s inicijativom te da je o tome razgovarao s predstavnikom Barcelone koji je prošle godine boravio u Sarajevu.

- Bilo je razgovora o kandidaturi Barcelone u koju bi bio uključen i naš grad. Razgovarali smo u pravcu rekonstrukcije pojedinih olimpijskih objekata u Sarajevu. Znam da su spominjali mogućnost da za Igre koriste našu bob-stazu na Trebeviću.

Naravno da smo zainteresirani za jedan takav projekt. Kanton je spreman, barem ja to tako vidim, s Barcelonom se uključiti u kandidaturu - rekao je Kurić.

Kurić: Zainteresirani za projekt. Avaz

Moguća organizacija

Direktor predeuzeća ZOI 84 Kenan Magoda kazao je za „Avaz“ da je, imajući u vidu trenutno stanje infrastrukture, moguće organizirati Igre. 

- Trebali bismo urediti skakaonice na Igmanu, bob-stazu na Trebeviću i staze spusta na Bjelašnici. Staza je najmanje problem, veća finansijska ulaganja trebaju bob-staza i skakaonice. Lako je to izvodljivo, jer sjetimo se da su naše Olimpijske igre 1984. godine bile proglašene najboljim i najorganizovanijim - kazao je Magoda, dodavši da je ovo možda jedini generator koji bi mogao našu zemlju izvući iz sivila.

Magoda: Lako izvodljivo. Avaz

Hadžić: Investicije, turisti, potrošnja...

Ekonomista Faruk Hadžić kazao je da bi organiziranje jednog takvog događaja imala nekoliko pozitivnih segmenata.

- Organizacija jednog takvog događaja, pored značajnog ulaganja investicija u infrastrukturu, dovela bi i do povećanog dolaska turista, čime bi se znatno povećala i potrošnja, a time i prikupljeni porezi kroz PDV. Osim investicija i rasta potrošnje, a time i ekonomskog rasta, bitna je pozitivna slika koja bi se poslala u svijet - kaže Hadžić.

Hadžić: Pozitivna priča. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.