REGISTAR BORACA

U Armiji RBiH i HVO-u samo 6.326 pozadinaca

Ovo su preliminarni rezultati, očekujem da će biti ažurirani i dopunjeni, kazao Bukvarević

Sa ranijih protesta boraca. Arhiv

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

21.2.2020

Federalno ministarstvo za boračka pitanja objavilo je jučer dopunjeni Jedinstveni registar boraca. U novom registru koji je dostupan na internet stranici Ministarstva, pojedinačno su navedeni podaci o tome gdje je ko od boraca Armije RBiH, MUP-a i HVO-a bio za vrijeme agresije na BiH te koliko je boraca bilo u pozadinskim jedinicama.  

Namjenska industrija

Kako je za „Dnevni avaz“ kazao resorni ministar Salko Bukvarević, objavljeni su podaci o tome ko je bio pripadnik Armije RBiH, MUP-a RBiH, HVO-a, pozadinskih jedinica poput civilne zaštite, nenamjenske industrije i slično. 

- Do sada je u Registar uneseno 490.917 branilaca. Prema trenutnim brojkama 341.551 su bili pripadnici Armije RBiH, 149.252 su bili pripadnici HVO-a, a 114 pripadnici HOS-a. Upisano je 319 onih koji su radili u odjelima odbrane, u logističkim bazama je bilo 2.899, u namjenskoj industriji 1.908, a u civilnoj zaštiti i radnoj obavezi, prema do sada unesenim podacima, bilo je 1.200 pripadnika – rekao je Bukvarević.

Bukvarević: Prema trenutnim brojkama 341.551 su bili pripadnici Armije RBiH. Arhiv

Zanimljivo je to da je u pozadinskim jedinicama bilo samo 6.326 pripadnika Armije RbiH i HVO-a. Međutim, ovo su do sada preliminarni rezultati za koje ministar očekuje da će biti ažurirani i dopunjeni.

- Jer imate čovjeka koji je jedan dio bio pripadnik armije, pa je onda prešao u namjensku industriju ili je bio na liniji, a nakon toga je ljekar otišao u vojnu bolnicu ili neku drugu pozadinsku jedinicu. To su preliminarni podaci, nisu definitivni. Do sada nismo dobili značajan broj ljudi iz HVO-a koji su bili u civilnoj zaštiti i namjenskoj industriji. Nadam se da ćemo u narednih 30-tak dana dobiti sve podatke – naglasio je Bukvarević. 

Primjedbe i dokazi

Vrlo bitno je istaći to da su svi podaci na raspolaganju javnosti, da su podložni svim izmjenama te da svako onaj ko bude imao primjedbe i dokaze o nepravilnostima može otići u svoju općinu i može poslati prijavu, koju će inspektorat provjeriti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.