KOMENTAR DANA

Sjedi gdje si

Došlo je, eto, svačijih pet minuta, da, ne radeći ništa, pomognete planeti da dobije bitku

Senka Kurt. Arhiv

Piše: Senka KURT

23.3.2020

Teško je naći izraz za budalaštinu kakva se tokom subote viđala na izletištima oko Sarajeva. Razdragani roditelji poveli razdraganu dječicu na piknik, raspuhali se roštilji, zaleglo malo na ledinu, sve pršti od radosti i veselja.

Većina je ovaj “prinudni odmor” shvatila ozbiljno. No, ona manjina, koja se uvijek pravi najpametnija pa na društvenim mrežama naprosto izaziva roštiljem, traži, što bi naš narod rekao, šamar!

Šta je s ljudima kojima nisu dovoljna opomena apokaliptične slike koje stižu iz Italije, nažalost sad i iz Španije, Austrije, Slovenije...

Čim je izdata naredba o policijskom satu, počelo je prenemaganje na društvenim mrežama. Odmah su se našli razlozi zbog kojih će pametnjakovići po svaku cijenu morati prekršiti mjere. Jednima je problem što više ne znaju šta će od sebe u kući, drugi, opet, imaju djecu koja su se naviknula skakati po livadi, treći imaju kućnog ljubimca, četvrti neodložnih poslova, peti su smislili da je najbolje okupljati se po kućama i praviti derneke, šesti...

A da prestanete malo da kukate kako je kod kuće dosadno, monotono, pomalo depresivno? Vi koji imate sreću da ste u svojoj kući, na toplom, koliko-toliko sigurnom? Da prestanete da se žalite nakon stravičnih slika koje su nam jučer stigle iz Zagreba? Da prestanete kukati nakon što TV ekranima prolaze kolone kamiona koje na posljedni počinak prevoze mrtve u Italiji? Njih niko neće ispratiti! S njima se njihovi najdraži ne smiju oprostiti.

Treba ozbiljno shvatiti riječi dr. Nihada Fejzića da nikada više neće biti isto. Da trebamo naučiti živjeti s koronavirusom. I onim što će doći kasnije.

Zato, latite se pametnijeg posla. Tražite i nađite način da pomognete prvo sebi pa drugima. Ništa se od vas ne traži, ama baš ništa nego da, za početak, samo sjedite kod kuće. Je li to toliko teško?!

Došlo je, eto, svačijih pet minuta, da, ne radeći ništa, pomognete planeti da dobije bitku.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.