NEGATIVNI POMAK

Lončar: Za mjesec dana broj nezaposlenih porastao za 15.107 osoba

Više od deset hiljada osoba zatražilo novčanu naknadu

Helena Lončar. Fena

Fena

21.4.2020

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar potvrdila je danas da je u periodu od 23. marta, od pojave pandemije koronavirusa, do 20. aprila na evidenciji broj nezaposlenih porastao za 15.107 osoba od kojih je 10.214 zatražilo novčanu naknadu.

Iznijela je i podatak da je na evidenciji Zavoda 31. marta bilo 307.197 osoba što je bio manji broj nego na kraju februara, ali zaključno s 20. aprilom na evidenciji je bilo 319.608 nezaposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Napomenula je da se kontinuirano i dnevno prati stanje na evidenciji Zavoda od kako je proglašena pandemija koronavirusa na osnovu kojih prate kako se kreće krivulja nezaposlenih, a negativni pomak u broju nezaposlenih u aprilu.

- Sve osobe koje su se prijavile na evidenciju neće biti zakinute u svom pravu na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje ili dokup staža jer je naša osnovna zakonska zadaća osigurati materijalna i socijalnu sigurnost nezaposlenih, a onda ako ostane novca mimo tih potreba on se usmjerava na aktivne politike - pojasnila je Lončar.


S današnje pres-konferencije. Avaz

Potvrdila je da je usvojena i odluka kojom je omogućeno zapošljavanje svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama koje imaju potrebu za dodatnim kadrom i njome je precizirano da se one mogu obratiti službama za zapošljavanje koje će ih uputiti na koji način da apliciraju odnosno ostvare subvenciju na zapošljavanje ove vrste kadra.

- Od 1. aprila do 15. aprila svaki dan je rastao broj osoba koje dolaze na evidenciju, ali od tada broj onih koji se prijavljuju opada. Tog 15. aprila prijavilo se 1.277 osoba u jednom danu koji su se pojavili, ali već naredni dan taj broj je opao 1.261, potom 1.173, dok se jučer na evidenciju prijavilo 1.075 osoba - pojasnila je Lončar.

Smatra da je pad prijava nezaposlenih od sredine aprila rezultat napora Federalne vlade, ali i kantonalnih i općinskih predstavnika vlasti koji najavljuju donošenje zakona o odluka za pomoć ekonomiji.

- Za očekivati je da će pomoć koja se pruža u ovom sektoru umanjiti negativan efekat koji se odražava na evidenciji Zavoda posebno kada je u pitanju otpuštanje radnika ili prijava iz radnog odnosa - naglasila je Lončar.

Na pitanje šta će se dogoditi s radnicima koji su otpušteni, a njihovi poslodavci nisu uplaćivali doprinose, Lončar je pojasnila da Federalni zavod za zapošljavanje poštuje odluku Vrhovnog suda Federacije BiH koji je odlučio da osoba nije kriva ukoliko poslodavac nije platio doprinose te daje pravo osobi na novčanu naknadu.

- Svima koji se žale na službe koje im nisu dale rješenje da ostvare to pravo, Federalni zavod za zapošljavanje uvažit će te žalbe i vratiti službama na ponovno postupanje - zaključila je Lončar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.