PARLAMENT BIH

Počela hitna sjednica Predstavničkog doma

Predviđeno održavanja online sjednica u izuzetnim okolnostima

Sjednici prisustvuje 40 poslanika. Arhiv

Avaz.ba

28.4.2020

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici, koja je počela u Sarajevu, trebao bi razmatrati zahtjev članova Kolegija tog doma da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koji predviđa mogućnost održavanja online sjednica u izuzetnim okolnostima.

Sjednici prisustvuje 40 poslanika, tako da Dom ima kvorum za rad i odlučivanje.

Predloženom dopunom Poslovnika Predstavničkog doma definirano je da "u izuzetnim okolnostima, kada je to neophodno iz sigurnosnih razloga ili zbog zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, Kolegij Doma može odlučiti da se sjednice Doma, Kolegija Doma, Kolegija Doma u proširenom sastavu, Zajedničkog kolegija, komisija Doma i zajedničkih komisija oba doma, mogu održavati online“.


Sjednica se održava u velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH. Arhiv

Predviđeno je da bi navedena odluka Kolegija Doma važila samo dok traju izuzetne okolnosti, odnosno do proglašenja prestanka stanja prirodne ili druge nesreće.

Sjednica se održava u velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH, tako da su poslanici i ostali koji prisustvuju sjednici na propisanoj udaljenosti jedni od drugih i pridržavaju se zaštitnih mjera.

Zbog pandemije i potrebe da se ispoštuju mjere fizičke distance, sjednica nije otvorena za prisustvo medija, a može se pratiti putem streaminga na web-stranici PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.