NAŠA TEMA Imaju li građani razloga za strah

Pšenice u BiH ima dovoljno

Kao što se moglo primijetiti, do sada “Klas” nije povećavao svoje cijene, mada su rasle cijene ulaznih sirovina, prijevoza i svega ostalog

A. Tiro / Avaz.ba

Brašna u BiH ima dovoljno

Foto: Ilustracija


Svjetski stručnjaci raspisali su se kako bi pandemija koronavirusa, koja je sasvim očigledno napravila pravi lom na globalnom tržištu, mogla napraviti i novu krizu, ali kada je u pitanju pšenica. 

Prema podacima UN-ovih organizacija za poljoprivredu, hranu i zdravstvo, ta bi kriza, kao posljedica pandemije koronavirusa, mogla dovesti do globalne nestašice pšenice, a ponegdje izazvati i glad te destabilizirati mnoge zemlje i regije.

Embargo na izvoz

Kada je u pitanju stanje s pšenicom na tržištu u našoj zemlji, situacija je, tvrde proizvođači, stabilna. 

Direktor „Klasa“ Boris Brković, u razgovoru za "Dnevni avaz" kazao je kako na lageru imaju dovoljno pšenice da izdrži s proizvodnjom do kraja avgusta, kada se treba nabaviti nova pšenica iz nove žetve. 

- Kao i na početku pandemije, kada nismo zamajavali stanovništvo, tako to ne radimo ni sada. Radimo ozbiljan posao i mogu kazati da je situacija stabilna - ističe Brković.

  •  Brković: Škakljiva situacija

    Brković: Škakljiva situacija

    Foto: Arhiv


Kada je u pitanju eventualno povećanje cijena u ovom preduzeću, Brković nam kaže da je to „škakljivo pitanje“.

- Do sada nismo povećavali cijene. Rusija je napravila neki vid embarga izvoza. Ako se kupci s tih tržišta koje je Rusija snabdijevala orijentiraju na dobavljače na našim tržištima kojim mi dobavljamo pšenicu, to može dovesti do poremećaja cijene - pojašnjava Brković.

Čeka se žetva

Kazao je kako obično u vrijeme žetve cijene pšenice trebaju biti niže. 

- Ako se i desi i skoče cijene pšenice na svjetskom tržištu, to je sigurno i za nas, proizvođače, neizvodivo i ne možemo pričati o održavanju cijena - potcrtava direktor „Klasa“.

Dodaje da je tokom pandemije poslovanje bilo otežano. Kako će dalje biti, još se ne zna, jer to ovisi o kupovnoj moći građana, ali i o mjerama Vlade FBiH.

- Ako ljudi imaju redovna primanja, oni će više trošiti na osnovnim životnim namirnicama. U tom pogledu onda imamo bolju perspektivu nego mnoge firme u okruženju, ali opet sastavni smo dio okruženja i trpimo posljedice bilo kakve ekonomske krize, koja je sigurno na pomolu - upozorava Brković.

Rad 24 sata dnevno

Iz kompanije „Mlin Majić“ za "Avaz" su naveli kako pšenice imaju dovoljno do žetve. Istovremeno su naveli da građani u BiH. 

Iz ove kompanije ističu da nemaju u planu dizati cijene brašna.

Dodaju kako su zbog panike od nestašica mart i april radili bez prestanka.

- Radili su gotovo 24 sata dnevno, uključujući subotu i nedjelju. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da u tom periodu zadovoljimo potražnju kupaca, s obzirom na to da se roba u skladištu nije zadržavala ni 12 sati - istakli su iz kompanije „Mlin Majić“.

Više o temi Brašno

VAŠA KUHARICA
Keskul – turski puding za desert
VAŠA KUHARICA
Pileća maslenica za ručak
NA VRH

Podijeli članak na