SKANDAL

Investirati u FBiH ne bi mogao ni Bil Gejts

Pisali smo svim mjerodavnim institucijama, ali nikad nismo dobili odgovor, kaže Kutle

Čeka se odluka Doma naroda Parlamenta FBiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.6.2020

Ukoliko bi sutra jedan od osnivača „Microsofta“, multimilijarder i humanitarac Bil Gejts (Bill Gates) odlučio da investira u Federaciju BiH on to ne bi mogao učiniti zbog nerada vlasti.  

Naime, iz Udruženja poslodavaca FBiH ukazali su da zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH, u ovome trenutku je blokirano više stotina miliona KM.

- Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcionira od novembra prošle godine zbog odlaska jednog od tri člana Upravnog odbora u penziju. Tokom proteklih šest mjeseci isključivo iz političkih razloga nije došlo do imenovanja novog saziva Komisije. I dok političari, podjednako iz vlasti i opozicije, zbog dnevnopolitičkih poena i partikularnih interesa odbijaju staviti imenovanja članova Komisije na dnevni red Doma naroda Parlamenta FBiH i imenovati njene članove, kompletna privreda FBiH trpi štetu - naglašavaju iz UPFBiH.

Dodaju da ova situacija predstavlja ozbiljnu prepreku domaćim i stranim investitorima.

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle za „Avaz“ kazao je da se zbog ovog stanja na tržištu ne može vršiti nikakva dokapitalizacija.

Kutle: Politički razlozi. Arhiv

- Komisija nije formirana iz političkih razloga i pravno niti jedan posao se ne može završiti. Imamo minimalno dvije banke koje bi trebale investirati novac, ali ne mogu to uraditi. Već u pet ili šest navrata pisali smo svim mjerodavnim institucijama, ali nikad nismo dobili odgovor – pojasnio je Kutle. 

Dodao je da niko trenutno ne može ostvariti pozitivno poslovanje, ne može niko ništa investirati u dionička društva.  

- U pitanju su stotine miliona KM koliko je samo trenutno na čekanju. Nikom normalnom nije jasna ova situacija, ali je itekako realna – naglasio je Kutle.

Iz kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića za „Avaz“ kazali su da je ovo pitanje bilo tačka dnevnog reda na jednoj od prethodnih sjednica.

Martinović: Čeka se usaglašen prijedlog. Arhiv

- Imali smo to na dnevnom redu, ali imali smo i stav zastupnika iz reda srpskog naroda po kojem prijedlog za imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH nije bio usaglašen i oni su rekli da će posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom. S obzirom da Vijeće za vitalni nacionalni interes pri Ustavnom sudu nije popunjeno, bojali smo se da bi to dodatno zakočilo taj proces – pojasnili su.  

Dodali su da je u toku usaglašavanje novog prijedloga, te ukoliko predsjednik FBiH izađe sa usaglašenim prijedlogom to se može staviti na dnevni red sljedeće sjednice.

Hadžiselimović: Niko ne može investirati

Hadžiselimović: Svima su puna usta ekonomije. Arhiv

Generalni direktor ASA grupacije Eldin Hadžiselimović za „Avaz“ kazao je da potvrđivanje imenovanja članova Komisije stoji na Domu naroda FBiH.

- Trenutno komisija nema mandat zbog kvoruma da donosi bilo kakve odluke. Već šest mjeseci imamo nefunkcionisanje ključne ekonomske institucije u FBiH. Pred ovom Komisijom je stotina zahtjeva koji su vrijedni više od stotinu miliona KM, u potpunosti je blokirano tržište kapitala. Trenutno se ne može ništa investirati u bilo koja dioničarska društva. Na primjer da sutra dođe neko ko hoće da kupi BH Telecom neće moći. Svima su puna usta ekonomije, a mi dolazimo u ovakvu situaciju – pojasnio je Hadžiselimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.