VIJEĆE SIGURNOSTI

Ađijus u UN-u: Presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću u prvom dijelu 2021.

Do odlaganja u procesima došlo zbog pandemije koronavirusa

Mladić: Kriv za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH. Arhiv

Piše: Avaz.ba

8.6.2020

Predsjednik međunarodnog suda u Haagu Karmel Ađijus (Carmel Agius) izjavio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija u Njujorku da će dva preostala procesa optuženima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom dijelu 2021. godine.

Podnoseći redovan polugodišnji izvještaj o radu sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala, sudija Ađijus je danas rekao da je do odlaganja u procesima Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju došlo zbog pandemije koronavirusa.

Ađijus je ranije pred Vijećem sigurnosti najavljivao da će pravosnažna presuda Mladiću i prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću biti izrečene do kraja ove godine.

Ađijus: Novi termin za raspravu o žalbama još nije određen. Arhiv

Predsjednik suda je izvijestio Vijeće sigurnosti da je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću u martu odložena jer je operisan, a zatim u junu uslijed ograničenja kretanja zbog koronavirusa.

- Apelaciono vijeće je spremno da sasluša žalbe o procesu Mladiću čim to bude bezbijedno i moguće. Planirano je da pravosnažna presuda bude izrečena devet mjesec poslije rasprave o žalbama - kazao je Ađijus.

Novi termin za raspravu o žalbama još nije određen. 

Zločinca Mladića (78), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor. 

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.