DETALJI SPORAZUMA

Je li pao dogovor za Mostar?

Prema modelu B iz šest gradskih područja bira se 26 vijećnika, a njih devet s kompenzacijske liste

Mostar: Hoće li biti održani izbori. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

12.6.2020

Posljednji krug pregovora o iznalaženju rješenja za izbore u Mostaru između SDA i HDZ,  koji se održavaju pod okriljem međunarodne zajednice donio je, kako nam je to potvrđeno iz više izvora, konkretne rezultate.

Uostalom, i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) je nakon posljednjeg sastanka izjavio da su dvije stranke dogovorile 95 posto rješenja.

Tako je u javnosti „procurio“ dokument koji je načelno dogovoren između SDA i HDZ BiH o izbornim pravilima za Mostar, odnosno Statutu Grada.

Iako su u dokumentu, koji nam je u posjedu, ostavljena oba izborna modela, takozvani A i B, budući da se to odnosi na odluku Ustavnog suda BiH za što je neophodna verifikacija u Parlamentu BiH,  a koje su, podsjetimo, tokom 2018. godine tokom pregovaračkog procesa usaglasili predstavnici devet političkih stranaka, ipak, kako smo saznali, načelno je prihvaćen model B.

Prema modelu B, koji se suštinski bitno ne razlikuje od drugog, iz šest gradskih područja bira se 26 vijećnika, a njih devet s kompenzacijske liste. Model A se odnosi na to da se 22 vijećnika biraju sa gradskih područja, a 13 sa gradske liste.


Faksimil usaglašenog statuta Grada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Također, dogovoreno je, a kako stoji i u dokumentu da se puno veće ovlasti daju predsjedniku Gradskog vijeća, čiji će potpis biti na svim nalozima za plaćanje iznad dva miliona maraka.

Upravo je to razlog i svojevrsni mehanizam zaštite zbog čega je SDA odustala od pozicije dogradonačelnika.

Međutim, kako smo saznali, budući da se do narednog sastanka „brusi“ ovaj dokument, u SDA će insistirati na tome da se ta cifra spusti na pola miliona maraka.

Također, u SDA traže da predstavnici međunarodne zajednice budu garant  da će ovaj dokument, odnosno, Statut biti usvojen na prvoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

O svemu tome će se,saznajemo, naredne sedmice raspravljati na sjednici Gradskog odbora SDA Mostar, a u kojoj se očekuje i novi krug pregovora, naravno, uz diplomatsko učešće.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.