SARAJEVO Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

Državljanin Irana samohranu majku prisiljavao na rad

Optuženi se tereti da je od žrtve uzeo novac u iznosu od 2.000 eura, kako bi navodno osigurao njen transport prema zemljama EU

E. H. / Avaz.ba

Tužilaštvo BiH optužilo je državljanina Irana

Foto: Arhiv


Tužilaštvo BiH optužilo je državljanina Irana da je na području BiH, iskoristio težak položaj migrantske populacije radi iskorištavanja žrtve u svrhu radne eksploatacije.  

- Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, orivredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Hushang Ebrahimi, rođenog 1994. godine u Iranu, a koji je inače nastanjen na području Mostara – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Doda je se da je optuženi lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

- Optuženi se tereti da je, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, iskoristio težak položaj migrantice, samohrane majke sa područja Irana sa malodobnim djetetom starosti tri godine, koja je boravila u BiH. Optuženi se tereti da je od žrtve uzeo novac u iznosu od 2.000 eura, kako bi navodno osigurao njen transport prema zemljama EU, nakon čega je, iskoristivši njezin težak položaj, neznanje jezika i situaciju u kojoj se nalazi, prijetnjama po život i zdravlje žrtve i njezina djeteta, primoravao oštećenu da protiv svoje volje radi različite fizičke i kućanske poslove vezane za održavanje stanova i prostorija, u koje je smještao ilegalne migrante radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU – pojašnjeno je.

  • Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje

    Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje

    Foto: Arhiv


U izvršenju kaznenih djela, optuženi je otkriven aktivnostima koje su proveli Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije. 

- Optuženi se tereti da je koristeći prijetnju uporabe sile i drugih oblika prinude, obmanu i dovođenje u položaj bespomoćnosti vrbovao i primio osobu u svrhu iskorištavanja radi služenja te osobe u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište ili čiji nije državljanin, što je suprotnosti sa Protokolom za prevenciju, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudskim bićima, naročito ženama i djecom iz 2000. godine, te time počinio kazneno djelo –trgovina ljudima iz članka 186. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje – istakli su iz Tužilaštva BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na