UPRAVNI ODBOR UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE

Podrška za izmjene zakona o akcizama i o Upravi za indirektno oprezivanje

Upravni odbor UIO usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko distrikt

Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

29.6.2020

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH razmatrao je na današnjoj sjednici prednacrte Zakona o akcizama u BiH, te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UIO regulisano je pitanje prikupljanja i obrade ličnih podataka u poslovima koji se tiču indirektnog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obavezama da se ispoštuju važeće domaće i evropske direktive.  

Članovi Uprvanog odbora UIO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH, čija je suština da se akcize plaća na isti način kao i za druge akcizne proizvode, a ne odmah po preuzimanju akciznih markica, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.


Upravni odbor UIO dostavio je danas i odgovor Parlamentu BiH. Arhiv

Upravni odbor UIO dostavio je danas i odgovor Parlamentu BiH koja se, također, treba izjasniti o izmjenama zakona o akcizama s kraja 2018. godine čime se uvodi trogodišnji moratorijum na akcize za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu akcizu.  

Upravni odbor UIO usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko distrikt za periodu juli – septembar po kojoj Federacija BiH pripada 61,90 posto, Republici Srpskoj 34,55 posto, te Brčko distrikt BiH 3,55 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.