PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Pahor: Život jači od smrti

Te prošlosti ne možemo promijeniti ali možemo promijeniti budućnost, poručio je

E. H. / Avaz.ba
11.07.2020 12:17

Pahor: Život jači od smrti

Foto: Arhiv

Za budućnost Bosne i Hercegovine ključna istina, a ne poricanje, poručio je predsjednik Slovenije Borut Pahor povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Poštovane porodice žrtava, danas vam se obraćam teškog srca, na dan koji obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici. Te prošlosti ne možemo promijeniti ali možemo promijeniti budućnost. Za budućnost Bosne i Hercegovine je ključna istina, a ne poricanje; poštovanje, a ne mržnja; otvoren dijalog, a ne svađanje. Nužni su oprost i poštovanje različitosti. Pomirenje nije akt prošlosti – to je zalog suživota i prijateljstva koji izlazi iz zajedničkog bola – istakao je Pahor. 

  • Pahor: Zaliječimo je zajedno
    Pahor: Zaliječimo je zajedno Foto: Arhiv
Dodao je da umjesto da je doživljavamo svako za sebe, uživimo se u bol drugog. 

- Zaliječimo je zajedno. To ne znači da treba da zaboravimo na sve loše što je bilo napravljeno. To znači da su empatija i želja za suživotom, prijateljstvom i mirom jači od tmurne prošlosti. To znači da je život jači od smrti. Za mirnu evropsku budućnost Bosne i Hercegovine potrebna je hrabrost. Hrabrost je jedina koja može, uprkos strašne boli koja prati sjećanje na žrtve genocida, dovesti do oprosta, do pomirenja, do dijaloga i saradnje te sa malim a čvrstim koracima do ponovnog međusobnog povjerenja. Sretno, Bosna i Hercegovina! - naveo je slovenski predsjednik.

Komentari

NA VRH