NEIZVJESNOST TRAJE

Hoće li đaci u klupe ili ispred kompjutera

Školska godina počinje 1. septembra, čeka se konačna odluka

Još se ne zna hoće li biti nastavljena online nastav. Ilustracija

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

25.7.2020

Još nemamo konačnu odluku o tome hoće li nova školska godina početi online ili u učionicama. To ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali se pripremamo za svaki mogući scenarij za septembar. Ne bih sebi uzimao za pravo da komentiram epidemiološku situaciju. Ja ću se pripremati za početak škole u odnosu na mišljenje epidemioloških službi koje su, prema mom mišljenju, jedine mjerodavne da cijene epidemiološku sliku, kazao je za “Avaz” Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Traže naknade

Ističe da imaju odličnu saradnju s Vijećem roditelja KS, kao i svakodnevnu komunikaciju. 


- Uključeni su u procese donošenja odluka. Čut ćemo prijedloge roditelja, budući da je Vijeće roditelja KS kandidiralo svoje predstavnike u tim za koordinaciju pripreme i organizacije nastave u školskoj 2020./21. u uslovima pandemije - rekao je Krivić.

S druge strane, grupa roditelja u Republici Srpskoj pokrenula je peticiju kojom traži novčanu naknadu ukoliko se nastava u septembru nastavi odvijati online. Potpisnici peticije traže da im Vlada isplaćuje mjesečnu naknadu u iznosu od 500 KM po djetetu.

Školska godina u Federaciji BiH, kao i u RS, počinje 1. septembra.

- Nastavu ćemo izvoditi prema kalendaru, svakako je pitanje na koji način ćemo to raditi. A to opet ovisi o epidemiološkoj situaciji. Mi ćemo pripremiti sve scenarije na vrijeme i objelodaniti ih, s tim da ćemo epidemiološke službe pitati mnogo ranije i vidjeti šta nam to oni poručuju - istakao je Krivić.

Krivić: Nastavu radimo prema kalendaru. Arhiv

Jedan od modela

I škole u RS uveliko planiraju modele prema kojem će početi školska godina, a opet u skladu s epidemiološkom situacijom.

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da su predstavnici Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja na jučerašnjem sastanku u Banjoj Luci kao jedan od modela predložili kombiniranu nastavu, koja bi se dijelom provodila u školskim klupama, a dijelom online.

Izmjene i dopune zakona

Vlada KS utvrdila je prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o udžbenicima. Prijedlozi su upućeni u skupštinsku proceduru i očekivanja su da će biti razmatrani na narednoj sjednici Skupštine KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.