OBRATIO SE NA KOMEMORACIJI

Džaferović: Bukvarević je bio istinski bh. patriota u ratu i u miru

Tokom agresije zajedno sa svojim "Crnim labudovima" hrabro se borio za slobodu svog naroda i domovine, rekao je Džaferović

Šefik Džaferović. Fena

Avaz.ba / Fena

1.8.2020

Opraštamo se od čovjeka kojeg će svi koji su s njim radili, sarađivali ili ga barem jedanput u životu sreli i s njim razgovarali, pamtiti kao vadru, blagu, staloženu osobu, do kraja predanu svojim obavezama, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na komemoraciji federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću.

Džaferović ističe da je Bukvarević bio istinski bh. patriota u ratu i u miru. 

- Pamtit ćemo ga kao golobradog mladića, koji je, shvativši kakvo se zlo nadvija nad bošnjačkim narodom i Bosnom i Hercegovinom, odmah sa drugi patriotama pristupio organiziranju Patriotske lige na području Tuzle, a kasnije se tokom agresije zajedno sa svojim Crnim labudovima hrabro borio za slobodu svog naroda i domovine. Pamtit će ga i njegove kolege sa Rudarsko geološkog građevinskog fakulteta u Tuzli kao vrijednog studenta, magistra i na kraju doktora nauka, te profesora na matičnom fakultetu - podsjetio je Džaferović.

Navodi da će ga pamtiti članovi i aktivisti Stranke demokratske akcije, naročito u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, kao vrijednog i predanog čovjeka koji je kroz politiku nastavio da se bori za napredak Bosne i Hercegovine i svih njenih ljudi, kao i uposlenici Bosanskog-kulturnog centra u Tuzli, kojeg je tokom direktorskog mandata krupnim slovima upisao na mapu kulturnih i umjetničkih dešavanja u BiH. Po izuzetnoj saradnji i susretljivosti će ga pamtiti i umjetnici i kulturni radnici iz svih dijelova BiH.

- Pamtiće ga i njegove kolege iz Vlade Federacije, ali i njegovi saborci, s kojima je u posljednjih pet godina s pozicije federalnog ministra za boračka pitanja bio u svakodnevnom kontaktu. U rascjepu između želja i mogućnosti, uspio je da se izbori za zakone koji će boračkoj populaciji obezbijediti dostojanstveniji život. Pamtiće će našeg Salku i kao dobrog sina, oca, supruga, brata i komšiju. Ali, svi mi zajedno, najviše ćemo ga pamtiti kao dobrog čovjeka - istaknuo je Džaferović.


Naglasio je da "uz sve osobine koje jednu osobu mogu krasiti, najvažnije je biti dobar čovjek. Ali, vjerujte, ne postoji ni jednostavnija, ali ni sveobuhvatnija definicija od ove dvije riječi. Niti postoji veća titula od - dobar čovjek".


- Biti dobar čovjek znači poštovati ljude, poštovati njihovo dostojanstvo, radovati se njihovim vrlinama, ali i imati razumjevanja za njihove mane. Biti dobar čovjek znači ne povrjeđivati druge ljude, ni riječima, a kamoli postupcima. Dobar čovjek se izgrađuje od malih nogu, odgaja se u porodici, uči da poštuje roditelje, braću, sestre, rodbinu, komšije, da poštuje rodni kraj, svoje pretke, vlastiti narod i sve druge narode, da voli svoju državu, da se bori za istinu i slobodu. Ako mnogo ljudi, pokušavajući opisati nečiju ličnost, za nekoga kaže da je dobar čovjek, onda ne postoji veće priznanje i veća čast koja se tom čovjeku može ukazati. A za našeg Salku će mnogo ljudi i onih s kojima je bio na istoj strani i onih koji su mu bili politički ili ideološki oponenti, reći da je, prije svega, bio – dobar čovjek. I ja, pred svima vama i pred cijelim svijetom, svjedočim da je Salko Bukvarević bio dobar čovjek - podvukao je Džaferović.


Prisjetio se riječi Nelsona Mandele koji je jednom prilikom rekao "Smrt je neizbježna. Kad je čovjek učinio ono što smatra svojom dužnošću prema svom narodu i zemlji, on može da počiva u miru" i dodao da je Salko Bukvarević u 53 godine života svoju dužnost prema svom narodu i zemlji obavio časno.


- Molim Dragog Boga da mu podari dženet. Njegovoj porodici još jednom izražavam iskreno saučešće - zaključio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.