ZLOČINCI

Svetozar Andrić, osnivač zloglasnog logora Sušica ušao je u parlament Srbije

U tom zlodjelu, u tom prostoru zla i njegovim čvorištima u okolini Vlasenice, ubijeno je 1.600 ljudi. Silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja, robovlasništvo bile su svakodnevne pojave

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

4.8.2020

Andrić: Nekadašnji general Vojske RS. Arhiv

Svetozar Andrić, nekadašnji general Vojske RS, jedan od glavnih i odgovornih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, ušao je u parlament Srbije.

Prije neko što mu je potvrđen mandat za narodnog poslanika, Andrić je bio višegodišnji zamjenik predsjednika općine Novi Beograd.

Kroz logor Sušica prošlo je 8.000 nesrba. U tom zlodjelu, u tom prostoru zla i njegovim čvorištima u okolini Vlasenice, ubijeno je 1.600 ljudi. Silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja, robovlasništvo bile su svakodnevne pojave. Sušica je, ustvari, regionalni logor, kroz koji su prošli Bošnjaci Kalesije, Bratunca, Srebrenice, Rogatice, Višegrada, Zvornika te brojnih drugih općina. 


U krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo (FHP) stoji, između ostalog,:

- Andrić je 28. maja 1992. godine naredio "iseljavanje" bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posljedicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka. Već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine, a zatočenici su svakodnevno prebijani, žene koje su bile zatvorene u logoru su silovane, a oko 160 ljudi je ubijeno.


Andrićeva naredba o osnivanju logora. Printscreen

FHP u krivičnoj prijavi navodi i da je u maju i junu 1992. brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić protjerala bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u općini Vlasenica. U martu naredne godine pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u općini Vlasenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.