DISCIPLINSKI POSTUPAK

Vojnici OS BiH koji su pjevali "Ne volim te, Alija, zato što si balija" još uvijek nisu kažnjeni

Navedeni slučaj je dodijeljen na nadležno postupanja lancu komandovanja i kontrole, pojasnili su iz Ministarstva odbrane BiH

Vojnici OS BiH koji su pjevali "Ne volim te, Alija, zato što si balija" još uvijek nisu kažnjeni. PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

18.8.2020

Od marta mjeseca Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH rade na disciplinskom slučaju kažnjavanja vojnika koji su u kafani „Gamarus“, koja se nalazi prekoputa kasarne Oružanih snaga BiH „Kozara“ u Banjoj Luci „slavili“ i pjevali „Ne volim te, Alija, zato što si balija“.

Konkretnu informaciju zatražili smo od Ministarstva odbrane BiH, a u odgovoru za "Avaz" kazali su da u skladu sa procedurama rada Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH navedeni slučaj je dodijeljen na nadležno postupanja lancu komandovanja i kontrole, a tačnije Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH.


- U skladu sa informacijom dobijenom od strane Zajedničkog štaba OS BiH u toku je postupak utvrđivanja odgovornosti pripadnika OS BiH, a shodno Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku – pojasnili su za "Avaz" iz Ministarstva odbrane.  

Podsjećamo, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Senad Mašović, početkom marta, kazao je da će vojnici sa spornog video snimka biti brzo procesuirani. Ali prošlo je više od pet mjeseci a postupak je još uvijek u toku.

- Ovaj događaj mi tretiramo i kao izazivanje rasne i vjerske mržnje. Bit će veoma brzo procesuiran, uz očekivanja da to budu najoštrije mjere, koje podrazumijevaju, možda, i prestanak vojne službe za sve pripadnike, neovisno od imena i prezimena, koji učestvuju u takvim radnjama, a koje imaju za posljedicu narušavanje digniteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i nepoštivanje zakonskih odredbi – pojasnio je tada Mašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.