NA TRGU BIH

U Sarajevu obilježena 831. godišnjica nastanka Povelje Kulina bana

Očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku

Piše: A. F / Avaz.ba

29.8.2020

Sa ceremonije obilježavanja - Avaz
Sa ceremonije obilježavanja - Avaz
S ceremonije obilježavanja - Avaz
Sa ceremonije obilježavanja - Avaz
Sa ceremonije obilježavanja - Avaz

Na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas u okviru Međunarodnog festivala Grad obilježana godišnjica Povelje Kulina bana.

Međunarodni centar za mir i Sarajevska zima redovno obilježavaju ovaj datum u Sarajevu pa tako i ove godine. Predsjednik Centra Ibrahim Spahić je govorio o značaju Povelje Kulina bana za Bosnu i Hercegovinu te da je ona motivirajući faktor našim evropskim i svjetskim liderima.

- Među prvim je zvaničnim dokumentima ovog dijela Evrope o slobodi kretanja ljudi, ideja, roba i ono što je posebno bitno - pravu na boravak u Bosni i sigurnost koju je garantovao Kulin ban.Kada neko ima takvu baštinu kakvu BiH ima sa Poveljom onda to svjedoči o jednoj diplomaciji, državničkoj mudrosti. To je pouka i za susjede da moraju biti otvoreni jedni prema drugima - rekao je Spahić. 

Na današnji dan 1189. godine je napisana Povelja Kulina bana, prvi diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a dokaz je viševjekovne bosanske državnosti.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji.Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.