NOVE PROCEDURE

Bh. proizvodi lakše idu u EU

Izmjene će rezultirati osavremenjavanjem i moderniziranjem pravila, što će olakšati procedure potrebne za dobivanje certifikata o porijeklu proizvoda, navode iz EK

E. Halimić / Avaz.ba

Proizvođačima će biti olakšan plasman robe

Foto: Arhiv


Našim proizvođačima, a najviše poljoprivrednicima, uskoro će biti značajno olakšan plasman proizvoda na police supermarketa širom Evropske unije. Evropska komisija usvojila je paket prijedloga čiji je cilj povećati trgovinsku razmjenu između Evropske unije i susjednih zemalja u panevropsko-mediteranskoj (PEM) regiji, među kojima je i BiH.

Izmjene se najviše odnose na pravila o porijeklu koja su potrebna jer određuju koja roba može imati prednost pri povlaštenom tretmanu u uvozu i izvozu. Pravila porijekla omogućavaju kompanijama da jednostavnije dokažu porijeklo svoje robe te da ona ispuni uvjete za uvoz po nižim stopama carine ili čak nultoj stopi. 

- Predložene mjere rezultirat će osavremenjavanjem i moderniziranjem pravila, što će, uopćeno gledano, olakšati procedure potrebne za dobivanje certifikata o porijeklu proizvoda - pojašnjeno je u Evropskoj komisiji.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za “Avaz” su kazali kako će se nova pravila, koja su rezultat desetogodišnjih pregovora, primjenjivati uz pravila iz PEM konvencije.

Ministarstvo je uoči odlaska u Brisel zatražilo mišljenje od Vanjskotrgovinske komore BiH, entitetskih i komore Distrikta Brčko BiH, entitetskih ministarstava trgovine, Vlade Distrikta Brčko BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podrška ministarstava

- Privreda i resorna ministarstva u BiH podržavaju primjenu revidirane konvencije. Za njenu primjenu zainteresirani su EFTA, ostale CEFTA strane i, naravno, EU. Ako BiH nije zainteresirana za bilateralnu primjenu, onda stavlja privredne subjekte u zemlji u manje povoljan položaj u odnosu na druge PEM ugovorne strane - pojasnili su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

NA VRH

Podijeli članak na