BRČKO

Skenlan: Reforme sprovoditi i u predizbornom periodu

Supervizor je pohvalio Jedinicu za sprovođenje projekta Luke Brčko

Skenlan: Usvojiti zakon o udruženjima i fondacijama. Arhiv

Avaz.ba / Srna

24.9.2020

Supervizor za Brčko Majkl Skenlan (Michael Scanlan) izjavio je danas da dinamika reformi iz prethodnih 18 mjeseci u distriktu treba da se nastavi i u predizbornom periodu jer je to najbolji način da izabrani zvaničnici služe javnom interesu.

Skenlan, koji je zamjenik visokog predstavnika u BiH, danas je tokom susreta sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem i predsjedavajućim Skupštine distrikta Esadom Kadrićem, te njihovim zamjenicima izrazio očekivanje da će na narednoj sjednici Skupštine distrikta biti usvojen zakon o udruženjima i fondacijama i zakon o pravima nacionalnih manjina, jer su oba od suštinskog značaja za dobro upravljanje i socijalnu inkluziju, saopćeno je iz OHR-a.

Registar prihoda

U saopštenju se navodi da je Skenlan, tokom susreta kojem su prisustvovali i šef Policije Brčkog Goran Pisić, predstavnici Privredne komore, koordinator reforme javne uprave Vesna Mišović, te direktor za korporativne komunikacije "Studen" Nataša Pucar, pohvalio uspostavljanje registra prihoda zaposlenih i imenovanih zaposlenih u javnom sektoru prošlog mjeseca.

- Na taj se način javnosti daje prilika da ocijeni da li su javne usluge u skladu sa utrošenim sredstvima. Ovaj registar pomaže da se utvrde mogući sukobi interesa i u skladu je sa naporima radne grupe koja radi na pripremi novog Zakona o sukobu interesa, koji treba da se usvoji u prvih nekoliko mjeseci novog mandata Skupštine - rekao je Skenlan.

Supervizor je pohvalio Jedinicu za sprovođenje projekta Luke Brčko koja je preduzela potrebne korake kako bi sljedećeg mjeseca objavila tendere za radove na modernizaciji Luke, pristupnu prugu i put.

Dobro plaćeni poslovi

On je pozdravio i za sutra najavljeno potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta i UNDP-a o korištenju 500.000 KM iz posljednjeg rebalansa budžeta za početak radova na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata u Brčkom.

- Efikasna upotreba javnih sredstava za dobro zajednice, veća transparentnost u trošenju tih sredstava, te poboljšanje infrastrukture napravit će od Brčko distrikta pogodno poslovno okruženje za investiranje, a tako će u Brčko doći i dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru - istakao je Skenlan.

Skenlan je apelovao na sve stanovnike Brčkog da se striktno pridržavaju epidemioloških mjera koje su donijele vlasti radi suzbijanja širenja virusa korona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.