KOMENTAR DANA

Mrkva ili zatvor

Teško da mrkva može privući site bh. lidere, kako to misle u Briselu, a štapa se, očito, ne boje

Fahir Karalić. ARHIV

Piše: Fahir Karalić

9.10.2020

Članovi Predsjedništva BiH bili su ove sedmice u Briselu. Potom je komesar za politiku susjedstva i proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi) predstavio izvještaj o procesu proširenja, prema kojem je BiH napravila nikakav ili ograničen napredak.

Istovremeno, najavio je Varhelji i milijarde eura za zemlje zapadnog Balkana. Naravno, ako se budu ispunjavali uvjeti i reforme za napredak na EU putu.

Danas Varhelji iz Brisela dolazi u Sarajevo, a članovi Predsjedništva isti dan iz Sarajeva idu u Brisel.

Ove aktivnosti nedvosmisleno pokazuju da se Brisel ozbiljnije okreće regionu, pa i BiH, koja najsporije napreduje na putu ka EU. Istovremeno, Briselu je dojadilo čekati da se bh. lideri dogovore sami, pa mijenjaju pristup i pribjegavaju strategiji "mrkve i štapa".

Ova strategija obično i kod najzaostalijih zemalja daje efikasne rezultate. Međutim, sudeći prema prvim reakcijama iz naše zemlje, pitanje je hoće li proći i kod bh. lidera. Odmah su se čule pesimistične izjave da se teško može do ozbiljnijih promjena, počevši od Ustava. Teško da site bh. lidere može samo zbog gladnog naroda privući mrkva.

Čini se da bi Briselu trebalo sugerirati da ne gubi mnogo vremena sa štapom, kao što je izgubio čekajući da se mi sami dogovorimo.

Ponašanje pojedinih lidera u BiH tjera na razmišljanje da se ode korak dalje, pa da se primijeni jedina sto posto efikasna, istina, eksperimentalna strategija - "mrkve i malja". Štap je za mnoge kod nas preblag.

Međutim, iako mi jesmo, evropska demokratija i nije baš za malja, pa bi najoptimalnije rješenje bilo štap zamijeniti zatvorom. Pa, u BiH primijeniti strategiju "mrkve ili zatvora".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.