SUSRETI

Kavazović i Zec: Zaustaviti propadanje Počitelja

Mobilizirati nadležne državne institucije da tom gradu posvete potrebnu pažnju, istaknuto na sastanku

A. J. / Fena

Zec je reisu-l-ulemi poklonio i sliku počiteljske medrese

Foto: Fena


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je primio bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca. Tema razgovora bila su dva bh. grada - Srebrenica i Počitelj.

Kavazović je ovom prilikom zahvalio Zecu na njegovoj postavci u Srebrenici u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u tom bh. gradu.

- Poseban fokus posvećen je Počitelju, gradu-dragulju naše zemlje, koji je prepušten nebrizi i propadanju, naročito počiteljska kula, medresa i hamam. Slavni slikar izrazio je spremnost da se, budući da među zapuštenim objektima ima i onih sakralnih, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH angažira na pokretanju aktivnosti na očuvanju Počitelja kao izuzetno vrijedne, unikatne kulturne baštine, te na mobiliziranju nadležnih državnih institucija da tom gradu posvete potrebnu pažnju - prenosi Mina.

Na kraju razgovora Safet Zec je reisu-l-ulemi poklonio i sliku počiteljske medrese kako bi ga, kako je rekao, "podsjećala na žalosno stanje u kome se taj dragocjeni objekat trenutno nalazi".

NA VRH

Podijeli članak na