ŠEF DELEGACIJE EU

Johan Satler: Dodik je odigrao važnu ulogu

Nemojte od mene očekivati da ocjenjujem rad političara

Satler: Političari znaju ispuniti svoja obećanja. Printscreen

E. T.

19.12.2020

Johan Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH, kratko je komentarisao rad lidera tri najveće stranke u Bosni i Hercegovini, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Dodika je komentarisao u kontekstu približavanja BiH na putu ka EU, dok je drugu dvojicu gledao kroz prizmu osiguravanja izbora u Mostaru, te razgovoru oko Izbornog zakona, javlja N1

Huškačka retorika, ne priliči političarima ni mladim, istakao je Sattler. U proteklom periodu smo bili svjedoci da takva vrsta retorike dolazi od Milorada Dodika. Šta misli o ulozi Dodika u EU integracijama. Da li njegova politika štetna za napredak bih i njenih građana?

- Nemojte od mene očekivati da ocjenjujem rad političara, ali ono što mogu reći - Predsjedništvo nam je u aprilu pomoglo da pokrenemo proces EU integracija, sva tri člana. Tu je Dodik odigrao važnu ulogu. Pokazao je da stvari može pokrenuti naprijed. Tokom predsjedavanja je osigurao učešće u sporazumu o roamingu, da možete komunicirati bez velikih naknada. To je primjer pozitivne uloge koju može odigrati - kazao je, između ostalog, Sattler.

Govorio je i o Čoviću i Izetbegoviću te o riječi koju su dali oko izbora u Mostaru. Da li su ispunili obećanja?

- Ispunili su. Svaka čast, kao što sam rekao. Sviđa mi se to u politici. Nekada se desi, češće se ne desi, ali političari znaju ispuniti svoja obećanja. Vjerujte, nije bilo jednostavno ni jednom od njih dvojice. Trebalo je hrabrosti i kompromisa od obojice. Mogu ih ohrabriti da u tom odnosu i nastave u 2021. Godini, vezano za presude međunarodnog suda i Izbornog zakona - rekao je Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.