SKANDALOZNO

Dragan Mektić podržava zloglasne “Pantere”!

Zbog čega propali političar na društvenim mrežama promovira jedinice koje su učestvovale u genocidu

Ratni snimci notorne četničke jedinice: Sarađivali s Arkanom. Arhiv

Piše: T. Lazović

27.12.2020

Bivši ministar sigurnosti i član Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić, koji ima nemali broj fanova među bošnjačkim političko-obavještajnim krugovima, ovih dana otvoreno je podržao notornu četničku jedinicu koja je zajedno s Arkanom ubijala, pljačkala i protjerivala Bošnjake u Bijeljini!  

Mektić, koji još nije argumentirano demantirao informacije da je angažiran kao plaćeni doušnik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, objavio je ovih dana na svom Twitter profilu sadržaj konferencije za novinare Udruženja veterana „Garde Panteri“ iz Bijeljine, čime ih podržava i ohrabruje.

Ratna uloga

Iako Mektićeva ratna uloga kao jednog od vodećih policajaca u Prnjavoru nikada do kraja nije rasvijetljena, njegove aktuelne objave bacaju više svjetla na ulogu i stavove ovog propalog političara i bivšeg državnog ministra.

Naime, teško je vjerovati da Mektić ne zna šta je u Bijeljini, ali i drugim ratištima, bila i šta je radila jedinica „Panteri“. Njome je, da podsjetimo, komandovao zloglasni Ljubiša Savić Mauzer, a prilikom agresorskog upada u Bijeljinu u aprilu 1992. godine jedinica je direktno bila nadređena ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu. 

Svjedoci ističu da su pripadnici tih jedinica, ne samo učestvovali u genocidu, nego i rukovodili jednim od najgorih pokolja nad Bošnjacima proteklog rata.

Faksimil Mektićeve objave na Twitteru: Podrška bivšim pripadnicima Mauzerove jedinice. Printscreen

Jusuf Trbić, jedan od preživjelih Bošnjaka Bijeljine, svjedočio je ranije o ratnoj ulozi „Garde“ koju promovira Mektić danas, kazavši da je u kuću njegovog punca 2. aprila 1992. godine došla grupa “arkanovaca u novim uniformama s crnim vunenim kapama na glavi”. Bili su, kako je rekao, naoružani automatima.

“S njima su bili Mirko Blagojević, vojvoda, i Bruno Filipović Šumar. Blagojević mi je kazao da me vodi na radio da uputim poziv Bošnjacima da predaju oružje. Prema mojim saznanjima, sugrađani uglavnom nisu imali oružje”, kazao je Trbić, dodavši da je, umjesto na radio, odveden u štab arkanovaca koji se nalazio prekoputa Doma omladine u Bijeljini. Dodao je da je putem vidio tijela ubijenih, koja je fotografirao Ron Haviv.

Mektić: Šta je radio u ratu. Arhiv

- Po dolasku sam vidio da Željko Ražnatović Arkan stoji na prozoru. Arkanovci su me preuzeli i počelo je maltretiranje. Prvo me je tukao Ljubiša Savić, zvani Mauzer, potom su oni nastavili. Bejzbolskom palicom me udarao arkanovac zvani Bokser. Samo su mi tabani ostali bijeli, ostalo je bilo modro - prisjetio se Trbić.

Nacionalna garda

On je rekao da je tu premlaćivan oko osam sati te da su ga u više navrata izvodili pod prijetnjom da će ga ubiti. 

Jedinica kojom je zapovijedao Mauzer Srpska narodna garda, odnosno „Garda Panteri”, odgovorna je za brojne zločine u Janji, Bijeljini i Brčkom. Mauzer je nakon rata izrešetan 2000. godine u Bijeljini, a za to ubistvo osuđen je Đorđe Ždrale. 

Niko od pripadnika te jedinice nije procesuiran, a vrlo aktivni su kao udruženje.  

Mauzerova jedinica koju danas Mektić zastupa na društvenim mrežama spomenuta je i u presudi ratnom zločincu Radovanu Karadžići.

Udruženje veterana koje podržava Mektić ovih dana najavljuje i krivične prijave protiv pripadnika Armije RBiH iz Tuzle. 

Tražili i da se zabrani Karleuša zbog antisrpskih stavova!?

Karleuša: Odgovorila „Panterima“. Arhiv

„Garda Panteri“ je poznata javnosti i po tome jer je tražila da se zabrani koncert Jelene Karleuše u Etno-selu Stanišići „zbog njenih antisrpskih stavova“, tvrdeći da je pjevačica „svojim istupima vrijeđala RS i srpske žrtve, dok je paralelno podržavala majke Srebrenice“. 

Karleuša im je na svoj način odgovorila na društvenim mrežama, što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.