SARAJEVO

Napuštene konje koji su lutali Vogošćom inspekcija sklonila s ulice

Životinje ostaju pod službenim nadzorom veterinarske inspekcije do okončanja postupka

A. Jamaković

Konji će biti pod službenim nadzorom

Foto: KUIP


Postupajući po prijavi policije, na okolnosti napuštanja i zanemarivanja većeg broja konja nepoznatog vlasnika, veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su izlaskom na teren jučer u poslijepodnevnim satima na području Vogošće, po pronalasku životinja odredili mjere privremenog oduzimanja i osiguranja smještaja za sedam zatečenih konja, što je odmah i izvršeno pod nadzorom veterinarskih inspektora.

Osam dana roka vlasniku

Životinje su smještene na odgovarajuće mjesto u pogledu smještaja, ishrane i njege, gdje se pod nadzorom postupajućeg veterinarskog inspektora provode dalje mjere, odnosno kliničke i dijagnostičke pretrage propisane za tu vrstu životinja, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Životinje ostaju pod službenim nadzorom veterinarske inspekcije do okončanja postupka, a eventualni vlasnik koji u roku od osam dana dokaže vlasništvo kod Inspektorata veterinarske inspekcije KUIP-a KS, ima pravo zahtijevati povrat životinja.

Podsjećamo da je "Avaz" objavio priču o sedam konja koji nisu bili pod kontrolom vlasnika, te su uznemiravali stanovništvo naselja Ugorsko, u sarajevskoj općini Vogošća.

Kako nam je ranije ispričao Emir Felić, uzgajivač organske hrane, ekolog i novinar, konji su napravili štetu na njegovoj plantaži aronije.

Upozorenje vlasnicima

S obzirom na učestalost te pojave u posljednje vrijeme, iz KUIP-a upozoravaju sve držaoce životinja da je u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja posebno zabranjeno napuštati životinje držane za društvo i druge životinje držane pod nadzorom čovjeka, zanemarivati životinju s obzirom na njihov smještaj, ishranu i njegu te izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uslovima, protivno prihvaćenim zoohigijenskim standardima za pojedinu vrstu životinja.

Više o:

KUIP Konji Vogošća
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na