NOVE TENZIJE

Zdravstveni radnici HNK: Dolazimo sa šatorima i vrećama za spavanje

Umjesto pregovora i rješenja, Vlada HNK ponovo zatražila da se preispita zakonitost štrajka medicinara

Vuković i Anić: Podniejt će i krivične prijave. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

22.1.2021

Umjesto početka pregovora i rješenja višemjesečne mučne situacije u kojoj se nalaze zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, iz Kantonalne vlade, tačnije resornog Ministarstva, ponovo, su zakočili cijeli proces.

Usto što im u pregovaračkom timu smetaju Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK i Mirza Vule, član tog sindikata, iz Ministarstva su ponovo od Općinskog suda Mostar zatražili da se preispita zakonitost štrajka u kojem se više od mjesec nalaze medicinari.

-Štrajk je vrsta pritiska i nije kulturno i korektno štrajkati tokom pregovora- obratio se novinarima umjesto ministra, Gorana Opsenice, njegov pomoćnik za rad, Antonio Vujica, koji je, na pres-konferenciji uglavnom, govorio u pluskvamperfektu.

Novinarima je i spočitao da netačno izvještavaju o broju zdravstvenih radnika u HNK, jer, kada su ih oni prebrojali, ispostavilo „ da ih je u ukupnom zboju 2.195 , a ne 2.600“.

-Pregovori nemaju alternativu, ali ne može niko sebi dozvoliti ponižavanje. Zakon o radu kaže reprezentativni sindikat i poslodavac i točka- kazao je Vujica, pokušavši objasniti da im Vujović smeta jer predsjedava Sindikatom koji nema reprezentativnost.



Vujica: Novinari netačno izvještavaju. M.Smajkić

Iako nisu otpočeli pregovori, Vujica se referirao na zahtjeve sindikalaca kazavši „da to ni Švicarska ne može izdržati“.

-Antonio Vujica je najmanje ovlaštena osoba da govori o tome, nije član pregovaračkog tima ispred Vlade HNK. Napamet priča i on je najmalignija ćelija ovog Ministarstva, koji smišlja najveće marifetluke, pravne zavrzlame i peripetije da se odulji pregovarački proces-rekao je Vuković. On i Ivica Anić, predsjednik Sindikata uposlenika SKB Mostar,održali su pres-konferenciju, nakon one u Vladi, a gdje su novinarima kazali „da je 2600 zdravstvenih radnika u HNK identificiralo tri osobe, koje su direktno odgovorne špto do sada nije potpisan kolektivni ugovor“.

-To su premijer, Nevenko Herceg, ministar Goran Opsenica i njegov pomoćnik Antonio Vujica-rekao je Vuković.

Potvrdio je da je Vlada HNK, ponovo, od Suda zatražila da se preispita zakonitost štrajka.

-Stalno govore kako žele pregovarati, a udaraju nas sleđa. Ako premijer kaže da je problem s ministrom i njegovim pomoćnikom, pozivamo ga da ih odmah smijeni. U suprotnom, njih trojica će snositi sve posljedice generalnog štrajka na pacijente, a mi ćemo u ponedjeljak donijeti šatore i vreće za spavanje pred Vladu i ne idemo odavde dok ne potpišemo kolektivni ugovor- istaknuo je Vuković.

Kazao je i da prikupljaju dokumentaciju za podnošenje krivičnih prijava protiv Hercega i Opsenice zbog potpisivanja kolektivnog ugovora za one sindikate koji nisu zadovoljavali uvjet reprezentativnosti.

-Ako ćemo voditi rat, vodit ćemo ga, pod svaku cijenu-poručio je Vuković.

Anić je kazao kako su, zaista, vjerovali da će napokon ministar zdrvastva pokrenuti pregovore.

- Vlada je navela da nas podržava ,potpisali smo protokol,nakon čega smo ponovo dobili tužbu od Vlade,a za koju im potporu daje ravnateljstvo SKB Mostar . To je pritisak, direktno miješanje i sramota-poručio je Anić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.