KRŠENJE POZITIVNIH PROPISA

SBB, SP i NiP uputili otvoreno pismo supervizoru za Distrikt Brčko

Na sjednici komisije za kršenje poslovnika smo također preglasani, ali nas čudi mišljenje stručne službe skupštine koja tvrdi da se nisu desile povrede poslovnika, navodi se u pismu

N. Aj.

27.1.2021

SBB, SP i NiP uputili otvoreno pismo supervizoru za Distrikt Brčko. Avaz

Savez za bolju budućnost (SBB), Socijalistička partija (SP) i Narod i pravda (NiP) uputili su otvoreno pismo supervizoru Brčko distrikta BiH, nakon što su, kako je navedeno, na 1. redovnoj Skupštini Brčko distrikta BiH pod tačkom 2. Izbor komisija ukazali na kršenje pozitivnih propisa.

Pismo prenosimo u cijelosti:

- Poštovani supervizore za Brčko distrikt BiH, Vaša ekselencijo gospodine Majkl Skenlane, 

prvo skupštinsko zasjedanje po našem mišljenju se pokazalo da trenutno vladajuća većina mehanizmom broja ruku nastavlja kršenje propisa Brčko distrikta BiH, jer je pri izboru i formiranju skupštinskih komisija prekršila član 39. stav 3. i stav 7. Poslovnika o radu Skupštine gdje se u stavu 3. kaže da svaka skupštinska komisija ima najmanje pet članova, a skupštinska većina je izabrala komisiju za Spomenike i nazive ulica koja broji tri člana.

Tačno je da je to posebna komisija i da se ona formira na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine u kojem nije definisan broj članova komisije jer je on već definisan ovim gore pomenutim članom.

Na sjednici komisije za kršenje poslovnika smo također preglasani, ali nas čudi mišljenje stručne službe skupštine koja tvrdi da se nisu desile povrede poslovnika.

Stavom 7. Poslovnika je definisano srazmjerno učešće u komisijama prema broju mjesta koja zauzimaju političke stranke i nezavisni zastupnici u Skupštini, također ovaj stav nije ispoštovan obzirom da se jedan poslanik nalazi u sedam komisija, od ukupno 14, također u komisiji za budžet koja je od krucijalnog značaja za prihode i rashode se nalaze dva člana iz jedne političke partije.

Opozicija nije srazmjerno zastupljena u skupštinskim komisijama gdje od 14 komisija imamo jednog ili dva predsjednika, nismo zastupljeni u komisiji za budžet, komisiji za nadzor rada policije, zakonodavnoj komisiji,... iako Poslovnik daje mogućnost i većeg broja članova komisije, vladajuća većina nas na ovaj način želi zaobići u parlamentarnom radu te nastavljaju trend da se opozicija nigdje ne uvažava, čime se također ne uvažava volja oko 100.000 glasača.

Nadamo se da ćete reagovati i svojim autoritetom ovako bahato ponašanje skupštinske većine u samom početku zaustaviti jer na ovaj način osnovni segment rada Skupštine, a koji čine skupštinske komisije vladajući žele omalovažiti i na taj način zaustaviti zloupotrebu skupštinskih komisija - zaključuje se u pismu.Faksimil otvorenog pisma. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.