KRAJ AGONIJE

Nakon prodaje firme hrvatskom biznismenu: Stižu li bolji dani za ’Vitezit’

Za nešto više od 5,5 miliona eura kupila ih firma “Winsley Defence Group” Zvonka Zubaka

Radnici se nadaju boljim vremenima. Avaz

Piše: D. Pucar

4.2.2021

Nakon javne prodaje najvažnijeg dijela poslovnog sistema “Vitezit” u stečaju, koji je za nešto više od 5,5 miliona eura kupila firma “Winsley Defence Group” iz Odžaka hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonka Zubaka, u “Vitezitu” kažu kako se, nakon godina patnje, nadaju boljim danima.


Gore ne može

Behrija Huseinbegović, stečajna upraviteljica, kaže da je Zubak kupio samo tzv. perspektivni dio, odnosno proizvodnju nitroglicerina, plastičnog eksploziva, ispitni poligon, strojeve i pogon, skladište te druge prostorije posrnulog “Vitezita”, koji je više od godinu u stečaju.

- Unovčenje imovine uradili smo u tri lota. Dva su tzv. neperspektivna, ovaj jedan je tehnološka cjelina. Nju smo odvojili u poseban lot i taj dio je i pokrenut u toku stečajnog postupka - pojasnila je Huseinbegović.


Hoće li ovo biti trajno rješenje za “Vitezit”. Avaz

Tehnološki dio ponuđen je po cijeni od 10.573.478,67 KM, nakon tri neuspješna postupka unovčenja imovine. Jedini uvjet za Zubaka bio je da ima dozvolu za bavljenje tom djelatnošću. Na dodatna ulaganja ili zadržavanje radnika nije se obavezao, ali će nakon uplate dobar dio radničkih potraživanja priznatih u stečajnom postupku biti isplaćen.

- Najveća stavka u priznatim potraživanjima su radnička potraživanja. Ona su viši isplatni red, za neisplaćene plaće i druge naknade po osnovu redovnog i drugog rada, a tu su i porezi i doprinosi - kazala je Huseinbegović.


Sudski spor

Ukupna prijavljena potraživanja iznosila su oko 126 miliona, od čega je priznatih 45 miliona KM, a najveći dio tog iznosa su radnička potraživanja.

Radnici s kojima smo pričali su optimistični jer, kako kažu, gore nego proteklih godina teško da može biti.

Za vrijeme trajanja stečajnog postupka jedan dio radnika koji su za to imali uvjete otišao je u penziju, dok ostale to tek čeka. Čak 70 radnika za svoja prava se bori kroz udruženje koje je trenutno u sudskom sporu s firmom.


Huseinbegović: Perspektivni dio. Avaz

- Trebali bismo to dobiti, jedino da se novac prije okončanja spora ne potroši, to nisam siguran - rekao je Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radnopravnog statusa “Vitezita”.

Agonija radnika ovog preduzeća konačno je pri kraju. A je li ovo trajno, ili samo jedno od rješenja, pokazat će naredni period.

Šta kaže Zubak

Kontaktirali smo i novog vlasnika Zvonka Zubaka, ali nam je kazao kako je još rano da javno govori o ovom poslu. Ranije je, prema navodima medija, najavio da će u roku od 18 mjeseci ponovo pokrenuti proizvodnju, uposliti gotovo 500 radnika i uložili 65 miliona eura u preduzeće. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.