PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik: Tužit ćemo COVAX zbog vakcina

Nije pokazana diplomatska nemoć, pokazana je činjenica da smo bespotrebno vjerovali programu Covax, kaže Dodik

E. H.

Dodik: Tužit ćemo COVAX zbog vakcina

Foto: Avaz


Poduzeli sve

- BiH je sa stanovišta organa poduzela sve da dođe do određenih vakcina putem Covaxa gdje je plaćeno preko milion doza i u tom pogledu je dogovoreno da bude isporučeno u prvom kvartalu. BiH s pravom zahtjeva da se počne sa isporukom i ukoliko dođe do probijanja roka da će BiH tužiti program u tom pogledu i krenuti nadoknadu - kazao je Dodik.

Na pitanje da li je BiH pokazala diplomatsku nemoć, kazao je:

- Nije pokazana diplomatska nemoć, pokazana je činjenica da smo bespotrebno vjerovali programu Covax i sve smo učinili. Nije tačno da BiH nema kapacitete da prihvate te vakcine. To je samo izvlačenje onih koji se već pokazuju nekorektnim. Mada još su u okviru ugovora, u septembru se nije znalo ni koje su vakcine važeće kada se to potpisivalo – istakao je Dodik.

Predsjednik Vučić je ponudio 5.000 doza

Dodao je da su se dogovorili da Vijeće ministara sve vakcine koje se nabave s bilo kojeg nivoa oslobode PDV-a, to bi bio dodatni samo trošak.

- Predsjednik Vučić je ponudio 5.000 doza za FBiH jer RS koristi toliko doza za svoje zdravstvene radnike. Učesnici sastanka su prihvatili tu ponudu i ostalo je da FBiH uputi zahtjev za isporuku. Za RS očekuje još 20.000 vakcina tokom vikenda. Neki ljudi ne žele da ulaze u procedure i to je problem. Rečeno nam je da ćemo u RS tokom vikenda dobiti iz Rusije 20.000 vakcina. Trebalo je da bude 100.000, ali ovo je 20 hiljada u prvoj tranši. Razgovarat ćemo sa svima, za RS je naručeno 400 hiljada doza – pojasnio je.

Više o temi Milorad Dodik

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na