NA LICU MJESTA

Počela sjednica VSTV-a: Alena Kurspahić Nadarević, poslije godinu dana, tražila izuzeće iz predmeta protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH

Dvodnevnevnom sjednicom predviđeno je razmatranje više od 25 tačaka dnevnog reda

Sa sjednice VSTV-a. E. Halimić

Piše: Erdin Halimić

24.3.2021

U Sarajevu je počela sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.



Dvodnevnevnom sjednicom predviđeno je razmatranje više od 25 tačaka dnevnog reda.



Na početku sjednice članovi su odlučili skinuti s dnevnog reda tačku 11, tačnije izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2020. godinu.



Kako su za "Avaz" kazali iz VSTV-a tačka je skinuta s dnevnog reda zbog epidemiološke situacije.



Vijeće bi danas trebalo zauzeti stav o kolektivnim normama u tužilaštvima. Kao i o zahtjevu Kantonalnog suda u Sarajevu za upućivanje sudija Kantonalnog suda u Goraždu na privremeno vršenje dužnosti u Kantonalnom sudu u Sarajevu.


Na današnjoj sjednici VSTV-a BiH članovi raspravljaju o zahtjevu za izuzećem glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević iz predmeta koji se vode protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.


Prvobitnom odlukom, mediji nisu bili u mogućnosti pratiti raspravu po ovoj tačci budući da je ona zatvorena za javnost.


Nakon što je ta tačka dnevnog reda bila zatvorena za javnost članovi VSTV-a su odlučili da tačku 11. vrate na dnevni red. Kako je saopćeno, u okviru te tačke vidit će se i rasprava o zahtjevu glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević za izuzećem iz predmeta protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.


Podsjećamo da već duže od godinu dana u Uredu disciplinskog  tužitelja na čijem čelu je Kurspahić - Nadarević u ladicama stoji prijava protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca zbog neprijavljivanja imovine u imovinskom kartonu, dvostrukog identiteta i posjedovanja državljanstava BiH i Španije što je prema Zakonu nedopustivo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.