NA LICU MJESTA

Počela sjednica VSTV-a: Alena Kurspahić Nadarević, poslije godinu dana, tražila izuzeće iz predmeta protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH

Dvodnevnevnom sjednicom predviđeno je razmatranje više od 25 tačaka dnevnog reda

Erdin Halimić

Sa sjednice VSTV-a

Foto: E. Halimić


U Sarajevu je počela sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Dvodnevnevnom sjednicom predviđeno je razmatranje više od 25 tačaka dnevnog reda.

Na početku sjednice članovi su odlučili skinuti s dnevnog reda tačku 11, tačnije izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2020. godinu.

Kako su za "Avaz" kazali iz VSTV-a tačka je skinuta s dnevnog reda zbog epidemiološke situacije.

Vijeće bi danas trebalo zauzeti stav o kolektivnim normama u tužilaštvima. Kao i o zahtjevu Kantonalnog suda u Sarajevu za upućivanje sudija Kantonalnog suda u Goraždu na privremeno vršenje dužnosti u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici VSTV-a BiH članovi raspravljaju o zahtjevu za izuzećem glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević iz predmeta koji se vode protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Prvobitnom odlukom, mediji nisu bili u mogućnosti pratiti raspravu po ovoj tačci budući da je ona zatvorena za javnost.

Nakon što je ta tačka dnevnog reda bila zatvorena za javnost članovi VSTV-a su odlučili da tačku 11. vrate na dnevni red. Kako je saopćeno, u okviru te tačke vidit će se i rasprava o zahtjevu glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević za izuzećem iz predmeta protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Podsjećamo da već duže od godinu dana u Uredu disciplinskog  tužitelja na čijem čelu je Kurspahić - Nadarević u ladicama stoji prijava protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca zbog neprijavljivanja imovine u imovinskom kartonu, dvostrukog identiteta i posjedovanja državljanstava BiH i Španije što je prema Zakonu nedopustivo. 

NA VRH

Podijeli članak na