SJEDNICA VSTV-A

Kurspahić-Nadarević: Privremeno suspendirano 13 nosilaca pravosudnih funkcija

UDT je u mnogim predmetima utvrdio da ne postoji razlog za disciplinsku kaznu zbog trajanja postupka, kaže Kurspahić-Nadarević

Sa sjednice VSTV-a. E. Halimić

Piše: Erdin Halimić

24.3.2021

Sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pridružila se i glavna disciplinska tužiteljica BiH Alena Kurspahić-Nadarević.

Prezentirajući izvještaj o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) BiH za 2020. godinu kazala je da UDT redovno podnosi izvještaje o radu.

- U toku 2020. godine imali smo u radu 334 pritužbe, 621 pritužba preneseno. Ukupno je bilo manje pritužbi, a riješeno je ukupno 886 pritužbi. Broj neriješenih pritužbi je 470 na kraju 2020. godine. Smanjeno je prosječno vrijeme rješavanja pritužbi, a najveći broj pritužbi bilo je na nezadovoljstvo presudama. Povećan je broj pritužbi na ponašanje članova pravosudne zajednice. A najviše je podneseno pritužbi protiv sudija - istakla je Kurspahić-Nadarević.


Tokom 2020. niti jedan predmet nije zastario

Dodala je da je dužina trajanja najčešći razlog podnošenja pritužbi.


- Tako je stanje i kad je riječ o pritužbama protiv tužilaca ali i sudija. UDT je u mnogim predmetima utvrdio da ne postoji razlog za disciplinsku kaznu zbog trajanja postupka - kazala je Kurspahić-Nadarević.


Prema njenim riječima, u znatnom broju pritužbi izraženo je nezadovoljstvo postupanja sudija i tužilaca.


- Radilo se pritužbama na ponašanje sudija i tužilaca u postupku. Čak 59 pritužbi je imalo osnova i imamo oko 5 posto. I dalje smo kao zemlja u vrhu evropske liste prema izrečenim sankcijama nosiocima pravosudnih funkcija. U jednoj tužbi je zatraženo odstranjivanje sa dužnosti. Dva postupka su obustavljena zbog odustajanja i jedan zbog smrti. Bilo je pet pismenih opomena ali i smanjivanja plaće za 10 posto - istakla je Kurspahić-Nadarević


Obrazlažući svoj izvještaj Alena Kurspahić-Nadarević navela je da je privremeno suspendirano 13 nosilaca pravosudnih funkcija.


- UDT je u toku prošle godine podnio četiri zahtjeva za privremenu suspenziju. U toku 2020. godine imali smo obustave privremenih udaljenja. Na kraju 2020. godine suspendiranih je bilo devet nosilaca pravosudnih funkcija. Trenutno je u UDT-u upražnjeno tri mjesta. Za 2020. godinu UDT je u potpunosti realizirao aktivnosti koje su bile planirane. Budžet je izvršen u manjem obimu - rekla je Kurspahić-Nadarević.


Na pitanje članova Vijeća, Kurspahić-Nadarević je objasnila zašto je mali broj pritužbi podnesenih od strane tužioca.


- To su prioritetne pritužbe i one su u većini slučajeva osnovane. Tokom 2020. godine niti jedan predmet nije zastario. Najviše pritužbi podnose stranke - kazala je Kurspahić-Nadarević.


Na pitanje o osoblju UDT-a, Kurspahić-Nadarević je kazala da je nacionalna struktura UDT-a u skladu sa strukturom VSTV-a jer je njegov sastavni dio.


- Ja ne mogu govoriti o nacionalnoj pripadnosti niti jednog drugog u UDT-u. To pitanje možete postaviti odjelu za administraciju. Ja ne znam - naglasila je Kurspahić-Nadarević.


Oko 3,5 posto pritužbi je završilo pokretanjem disciplinskog postupka.


- 5,5 posto je takvih postupaka. Vrlo često jedan disciplinski postupak sadrži više pritužbi - kazala je Kurspahić-Nadarević.

Zatvorena za javnost tačka o izuzimanju iz predmeta koji se vode protiv Debevca

Na konstataciju da imaju postupak svaka tri mjeseca, tužiteljica Kurspahić-Nadarević obrazložila je to malim brojem uposlenih te da nemaju saradnika i pomoćnog osoblja.


- Kako Vijeća imaju pristup predmetima i evidenciji predmeta - upitana je Kurspahić-Nadarević na šta je odgovorila je da UDT dostavlja bilo koju informaciju koja se zatraži zaključkom Vijeća.


Izvještaj je primljen k znanju.


Za javnost je zatvorena tačka dnevnog reda u okviru kojeg je tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević zatražila izuzimanje iz predmeta koji se vode protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.