ALARMANTNO

Hoće li BiH ponovo na "crnu listu": Građani neće moći primati novac iz inozemstva

BiH će biti sankcionirana ukoliko se hitno ne usvoji novi zakon o sprečavanju pranja novca, upozorili iz Udruženja banaka

Građani mogu ostati bez doznaka iz dijaspore. Ilustracija

Piše: E. Halimić

4.5.2021

Bosni i Hercegovini prijeti ponovno stavljanje na „crnu listu“ Evropske unije i Grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca (FATF), upozorili su iz Udruženja banaka BiH.

Upozoriti nadležne

BiH će biti sankcionirana ukoliko se hitno ne usvoji novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a koji je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, s ministrom Selmom Cikotićem (SDA) na čelu.

Kako su pojasnili iz Udruženja, o ovome bi se trebalo razgovarati na sastanku koji je za danas zakazalo Ministarstvo sigurnosti BiH i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u BiH.

Kutle: Ovo je vrlo opasna stvar. Arhiv

- Neophodno je da novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen s međunarodnim standardima za ovu oblast, odnosno da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jeste međunarodna obaveza BiH - kazao je za „Avaz“ predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Dodao je da je neophodno upozoriti nadležne nivoe vlasti, kao i javnost na opasnost od ponovnog stavljanja BiH na „crnu listu“ Evropske unije i FATF-a, a zbog odlaganja donošenja ovog zakona.


Cikotić: Mora predložiti novi zakon. Arhiv

- Bosna i Hercegovina već je bila na „crnim listama“, također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje s ovih lista bio potreban duži niz godina. Eventualno nedonošenje novog zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice, kako građanima tako i poslovnoj zajednici. Već smo bili na „crnoj listi“ pa građani nisu mogli ni poslati ni primiti novac iz inozemstva, čak ni putem „Western Uniona“, a brojnim privrednicima nisu mogle stići uplate za izvršene poslove - pojasnio je Kutle.


Stopirati naloge

Kutle kaže da je zakon vrlo bitan i njegovo prilagođavanje treba biti stalni proces.

- Ukoliko dođemo na „crnu listu“, banke u svijetu moći će stopirati bilo koji nalog i ne izvršavati bilo kakvu novčanu transakciju koja se tiče BiH. Već smo to imali i bilo je dosta problema s međunarodnim novčanim transakcijama. Tretirali su nas kao Biafru. Ovo je vrlo opasna stvar jer mogu stati sve finansijske transakcije. Nadam se da će sastanak ubrzati donošenje ovog zakona - poručio je Kutle.

Visokorizična treća zemlja

Bosna i Hercegovina je tek 9. jula prošle godine službeno skinuta s EU liste visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svom režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma. 

Tad je na snagu stupila delegirana uredba Evropske komisije (EK) od 7. maja 2020. godine, kojom je revidirana lista visokorizičnih trećih zemalja. Revidirana lista je u većoj mjeri usklađena i s listom FATF-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.