DNEVNIK

Šta čeka rudare

Ponosan sam na svakog čovjeka koji je 1. maja 2021. godine bio dio protestnog skupa na kojem smo pokazali jedinstvo i ozbiljnost

Piše: Sinan Husić

8.5.2021

Neizvjesno vrijeme pred komoratima. Avaz

Subota, 1. maj: Kolona dostojanstva i odlučnosti

Dnevnik prošle sedmice pisao je Sinan Husić, predsjednik sindikata radnika rudnika FBiH. 


Pod sloganom „Ne nepravednom i nehumanom restrukturiranju rudnika uglja u sastavu koncerna ’Elektroprivreda BiH’“ izlazimo na protestni skup u Sarajevu. Upravni odbor SSRRFBiH izvršio je sve pripreme. S kolegama iz Rudnika „Kreka“, koje predvodi Zuhdija Tokić, za Sarajevo polazimo u 6 sati. Sve se realizira prema utvrđenom planu, znam da smo potpuno spremni uraditi sve što smo planirali za taj dan. Vjerujem ljudima s kojima sarađujem i na te ljude, kao i one koje oni predstavljaju sam ponosan. Protestna rudarska kolona, nakon intoniranja Rudarske himne, s platoa Željezničke stanice kreće prema sjedištu Vlade FBiH. Slika koju vidim je izvanredna, a Rudarska limena glazba iz Kaknja daje dodatnu ljepotu rudarskoj koloni punoj dostojanstva, ozbiljnosti i odlučnosti.

Nisam pripremao govor, dobro poznajem mentalitet tih ljudi i vidim u njihovim očima potpunu spremnost za borbu. Ponosan sam na svakog čovjeka koji je 1. maja 2021. godine bio dio protestnog skupa, na kojem smo pokazali jedinstvo i ozbiljnost.

Ostatak dana provodim s porodicom. Ramazan je, a supruga i ja smo taj dan poklonili našoj unuci koja ima 15 mjeseci, biću koje nas je u potpunosti osvojilo.


Nedjelja, 2. maj: Pozitivni komentari

Analiza aktivnosti od prethodnog dana. Saradnici zadovoljni, a puno prijatelja i poznanika zove i pozitivno komentira prvomajski protestni skup u Sarajevu.

Husić: Vjerujem ljudima s kojima sarađujem. Avaz

Ponedjeljak, 3. maj: Mali šef

Cijeli dan provodim s porodicom. Ponovo je s nama naša unuka. Sve je podređeno njoj, a  supruga i ja, bez pogovora, ispunjavamo želje našeg malog šefa. Uvečer pripremam prijedlog određenog dokumenta Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji imam namjeru proslijediti sindikalnim organizacijama na razmatranje.

Utorak, 4. maj: Prijedlog sporazuma

Sindikalnim organizacijama, članicama Granskog sindikata, upućujem prijedlog sporazuma kojim bi se utvrdili period i koncept restrukturiranja rudnika uglja u sastavu koncerna na planu ljudskih resursa. Tražim da se do kraja dana očituju te da predstave prijedloge izmjena i dopuna ako ima potrebe. Potpuno usaglašen prijedlog utvrđujemo u 18 sati.

Srijeda, 5. maj: Težak dan

Na poziv ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, gospodina Nermina Džindića, sa saradnicima iz Predsjedništva SSRRFBiH odlazim na sastanak koji je održan u zgradi Vlade FBiH. Sastanku koji počinje u 11.20 sati prisustvuju i predstavnici JP „Elektroprivreda BiH“. Osjetim da nema pozitivne atmosfere, jer je tema zahtjevna - restrukturiranje rudnika uglja u sastavu koncerna na planu ljudskih resursa. Uvodna izlaganja pokazuju da su izgledi za uspješan sastanak minimalni. Stavovi su različiti, puno je nejasnoća i odstupanja od ranijih stavova koje smo imali priliku čuti.

Obrazlažem prijedlog sporazuma koji smo dostavili na uvid Ministarstvu i „Elektroprivredi BiH“. Već na drugoj tački negativna energija doseže vrhunac, razmjenjuju se izuzetno teške riječi, čujem da više ni palioci mina nisu rudari. Donosimo odluku da napustimo sastanak. „Elektroprivreda BiH“ i njeni predstavnici, pa i resorni ministar, mišljenja su da je, bez značajnog socijalnog bunta, moguće bez posla ostaviti 1.700 radnika u rudnicima uglja, a kroz pravilnike o radu i druge akte pokušati ugroziti dostignuti nivo prava rudara. Težak dan.


Četvrtak, 6. maj: Jesam li ja rudar

Analiziram sastanak u zgradi Vlade FBiH i ono što se desilo. Radim u Rudniku uglja „Kreka“ u Tuzli od 1986. godine. Do izbora na mjesto predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH obavljao sam poslove palioca mina u jami, rudarskog poslovođe smjene na površinskom kopu i rudarskog poslovođe na površinskom kopu, pa se pitam jesam li ja za ljude iz „Elektroprivrede BiH“ rudar?! Ovi bi danas izgleda i mom rahmetli ocu, rudaru - kopaču u jami, kazali da nisu sigurni da je on rudar.

U toku dana mnogo razgovora sa saradnicima i radnicima, izrada dokumenata, pratim pokretanje zahtjeva za potpisivanje sporazuma o obavljanju neophodnih poslova u toku štrajka koji smo najavili za 20. maj 2021. godine u sedam rudnika uglja u sastavu koncerna.


Petak, 7. maj: Blokiran račun

Obećao sam predstavnicima više medijskih kuća u toku dana biti na raspolaganju. Radnici RMU „Zenica“ još nisu primili naknadu za topli obrok, jer je račun ovog rudnika blokiran. Pokrenut je niz aktivnosti da se iznađu rješenja, koja bi najkasnije do 14. maja 2021. godine osigurala mogućnost za isplatu neisplaćene naknade na ime toplog obroka i plaće za april 2021. godine. Dileme nema, teško i izazovno vrijeme je ispred nas, možemo li, znamo li i hoćemo li na ozbiljan i odgovoran način kreirati rješenja po određenim pitanjima, pokazat će vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.