SASTANCI

Novalić: BiH ima prilično veliki broj vakcina, ali imamo kriv pristup

Upućena zajednička inicijativa s ciljem riješavanja pitanja prelaska granica

M. Sm.

20.5.2021

Danas u Mostaru. M. Smajkić

Delegacija Vlade Federacije BiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem, a u kojoj su ministrice Edita Đapo, Jelka Milićević i ministri Denis Lasić,Vesko Drljača i Šemsudin Dedić, nakon današnje sjednice u Mostaru, bila je u posjeti Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje im je domaćin premijer Nevenko Herceg s resornim ministrima.

U izjavi za medije oba premijera su istaknula važnost oporavka turizma te su kazali da će harmonizirano djelovati s ciljem oporavka ove jedne od najvažnijih privrednih grana. Tako će , kazali su, biti upućena zajednička inicijativa prema Vijeću ministara BiH kako bi se riješilo pitanje prelaska granica.

-Naš zahtjev je da se to pitanje najranije regulira, jer, to će sigurno utjecati na turističku sezonu. Kako ćemo pomoći oporavku turizma, pa, upravo, na način da naše granice, odnosno, mjere ne budu barijere-kazao je, između ostalog, Herceg.

Novinari su Novalića upitali šta se događa s procesom direktne nabavke vakcina u Federaciji BiH, budući da je , kako je to rečeno, svega 8.000 osoba primilo drugu dozu vakcine, na što je on kazao da „stvar nije takva kakvom se predstavlja“.

- Mi smo do sada, ipak, uvezli oko 600.000 vakcina a, samo smo manji dio, da tako kažem, dobili kroz donacije, dok smo ostalo platili i kupili. Malo je veći problem nesnalaženje na nižim razinama kad je u pitanju vakcinacija. Većina primijenjuje praksu da pola vakciniše, a pola čeka na revakcinaciju, što je pogrešno. Jer, pokazalo se da je bolje dejstvo što se više razvuče vrijeme između vakcinacije i revakcinacije. I, sasvim sigurno je da ćemo vakcine u budućnosti dobivati. Na pragu smo da nabavimo značajniju količinu, milion i po komada i sljedeće sedmice ćemo sigurno poslati na Parlament tri ugovora, sa Kinezima, Astra Zenecom, da Parlament donese odluku o tome kakvu vakcinu hoćemo i da prihvati cijenu i rokove i to je izravno što se tiče Federacije. Prilično veliki je broj vakcina ima u BiH. Ali, imamo djelimično kriv pristup, ali je sasvim sigurno da vakcinacije ide sve brže u narednom periodu - kazao je Novalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.