DRŽAVNA IMOVINA

Incko se još u novembru 2020. usprotivio izgradnji hidroelektrana na Drini

Napominjem da je Ustavni sud u svojoj dosadašnjoj sudskoj praksi utvrdio da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to takođe uključuje i “unutrašnje vode”, naveo je Incko

Glas Srpske

24.5.2021

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) usprotivio se izgradnji hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini još u novembru prošle godine, kada su Vlade RS i Srbije potpisale sporazum o realizaciji tog projekta, a samo nekoliko dana uoči prošlosedmičnog polaganja kamena temeljca za ovaj projekat uputio je pismo premijerima RS i Srbije, u kojem ih je otvoreno pozvao da to ne rade, piše Glas Srpske.


Incko je u pismu, u čijem posjedu je "Glas Srpske", naveo da su 28. decembra 2020. godine 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokrenula spor pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa planiranom izgradnjom hidroelektrana na rijeci Drini.



Incko puputio pismo. Arhiv

Usklađeni s Ustavom

- U pomenutom zahtjevu se, uz pozivanje na postojeću sudsku praksu Ustavnog suda BiH, tvrdi da osporavane odluke i ugovori o dodjeli koncesije Vlade Republike Srpske predstavljaju akta raspolaganja državnom imovinom koja pripada BiH. Napominjem da je Ustavni sud u svojoj dosadašnjoj sudskoj praksi utvrdio da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to takođe uključuje i “unutrašnje vode” - naveo je, između ostalog, Incko u pismu.


Ustavni sud BiH, navodi dalje šef OHR-a, utvrdio je da se “odluke u vezi s državnom imovinom trebaju donositi na nivou BiH, s obzirom na to da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine”.


- Namjera mi je da vas obavijestim o trenutnoj situaciji, budući da sam uvjeren da ćete se složiti da svi preduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti usklađeni s Ustavom BiH - naveo je Incko.


Premijer RS Radovan Višković izjavio je poslije polaganja kamena temeljca da BiH nije nadležna za izgradnju hidroelektrana.


- Granica između Republike Srbije, Crne Gore i BiH nije Drina u Brodu na Drini, nego je to isključivo teritorija Republike Srpske i koncesija je u nadležnosti Komisije za koncesije Republike Srpske - rekao je Višković.



Hidrocentrale na Bosni i Neretvi

On je reagovao i na navode visokog predstavnika, izražavajući uvjerenje da će projekat izgradnje hidroelektrana na Drini biti doveden do kraja.


- Drina, na tom potezu, ni sa lijeve, ni sa desne strane, nije nikakva granica. To je teritorija Republike Srpske. Zašto hidrocentrale na rijeci Bosni i Neretvi, koje radi federalna komisija za koncesije i Vlada Federacije BiH, nisu sporne? Zašto je sporna Drina u Foči, a nije Bosna, koja dobrim dijelom teče kroz teritoriju Republike Srpske - upitao je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.