REAKCIJE

Ambasada Turske u BiH: Na početku pandemije poslali smo medicinsku opremu, zatim lijekove, vakcine

Turska je, odmah iza Srbije, zemlja koja je donirala najviše vakcina Bosni i Hercegovini

Ambasada Turske u BiH. Avaz

Fu. M.

10.6.2021

Ambasada Turske u BiH reagirala je na članak objavljen u našem listu pod nazivom "Koje države najviše ulažu u našu zemlju” u kojem smo objavili zvaničnu listu zemalja koje su najviše investirale u BiH. Među prvih deset prema zvaničnoj listi stranih investitora nema Turske.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- U članku pod naslovom “"Koje države najviše ulažu u našu zemlju” koji je objavljen 7.6.2021 u vašim novinama, izvedeni su pogrešni zaključci. Turska, kao zemlja koja se prva odazvala na pozive Bosne i Hercegovine za međunarodnu pomoć, u martu 2020., na samom početku pandemije je Bosni i Hercegovini poslala medicinsku opremu. Nakon toga je uslijedila donacija lijekova, zaštitne opreme i 40 hiljada doza vakcina kroz dvije isporuke. Turska je, odmah iza Srbije, zemlja koja je donirala najviše vakcina Bosni i Hercegovini.

S druge strane, razvojna pomoć koju smo u posljednje dvije decenije pružali Bosni i Hercegovini kroz razne institucije, u prvom redu TIKA-u, Generalnu direkciju vakufa, Crveni polumjesec Turske, Turski kulturni centar Yunus Emre i Tursku fondaciju Diyanet, iznosi oko 400 miliona dolara. Ova brojka ne uključuje pomoć pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini 2014. godine, kao ni kredite koje je Ziraat banka odobrila po povoljnim uslovima za razvojne projekte zemlje. Bazirati se na iznos ulaganja privatnog sektora koji zavisi od ekonomskih uslova je uvrnuta logika - naveli su iz Ambasade Turske. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.