NAŠA TEMA

Federacija uništava obrte

Zastupnica Naše stranke zahtijeva novi zakon koji će obrtnicima olakšati poslovanje l Obrtnici u RS imaju privilegije koje mi nemamo, navodi Hodžić-Adilović

Obrtima u vrijeme pandemije dodatno otežano. Avaz

Piše: D. Hadžović

19.6.2021

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Sabina Ćudić uputila je inicijativu za podnošenje prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u hitnom zakonodavnom postupku.


Brojna ograničenja

Zakon koji je trenutno na snazi u FBiH stavlja brojna ograničenja na poslovanje obrta. Obrtnici, između ostalog, moraju garantirati ličnom imovinom za poslovanje obrta, porez i doprinosi se plaćaju paušalno prema prosječnoj plaći, za svaki obrt morate imati odgovarajuću školsku spremu, što znači da, primjerice, ne možete raditi u svom grilu ako nemate diplomu kuhara te nemate pravo direktno izvoziti svoje proizvode niti uvoziti materijal koji vam je potreban za rad, nego morate za to koristiti posrednika.

No, kao da to nije dovoljno. Emina Hodžić-Adilović, vlasnica „Kaftan studija“, koji se bavi dizajniranjem odjeće, i svoje proizvode izvozi na mnoga evropska tržišta, ističe kako su se za vrijeme pandemije koronavirusa obrtnici suočili s novim problemom.


Hodžić- Adilović: Želimo bolje uvjete. Avaz

-S obzirom na to da se desila pandemija i svi poduzetnici su na ovaj ili onaj način osjetili njene posljedice, veliki broj mladih koji posluju putem interneta imao je potpisane ugovore s dostavnim službama. I te dostavne službe su poslale dopis obrtnicima da više ne mogu poslovati sa subjektima koji nemaju carinski broj, što je ogroman problem za svakog obrtnika - ističe Hodžić-Adilović.

I Ćudić, koja predlaže da se u hitnu proceduru uvrsti novi zakon, upravo probleme u vezi s uvozom i izvozom navodi kao jednu od ključnih poteškoća za poslovanje obrta.


Ćudić: Olakšati poslovanje obrtima. Avaz

-Oni repromaterijal koji im je neophodan za obrt ne mogu uvoziti u BiH, oni sami se ne mogu baviti izvozom, dakle, ne mogu imati carinski broj, itd. Sva ta, uvjetno rečeno, prava i privilegije imaju obrtnici u RS. U momentima kad je ekonomski oporavak jedan od ključnih fokusa za FBiH, mislim da trebamo tražiti prostor za podršku osoba koje samozapošljavaju i zapitati se na koji način im FBiH može olakšati poslovanje i omogućiti da plasiraju svoje proizvode kako u BiH tako i u inozemstvu - govori Ćudić.


Onemogućen razvoj

Hodžić-Adilović navodi da bi, za razliku od RS, gdje obrtnici „pogodnosti“ koje se predlažu u novom zakonu već imaju, zbog rješenja koja su na snazi, u FBiH mnogi obrtnici mogli zatvoriti svoje poslovanje.

- Nemate mogućnost razvoja. Znamo da su sve velike firme krenule malim koracima, ne može se od obrtnika odmah očekivati da pravi velike poslove kao što radi d.o.o. Obrti su važna privredna grana. Zamislite da vam 48.000 obrtnika izađe na demonstracije ili da zatvore posao. Zamislite da za tih 48.000 osoba budete morali uplatiti zdravstveno ako vam završe na birou, zamislite da im morate osigurati naknadu za posao. Želimo samo da nam političari osiguraju bolje uvjete poslovanja da bi oni imali na vrijeme plaću - navodi Hodžić-Adilović.

Nije bilo većine

Novi zakon o obrtu, koji je trebao riješiti većinu navedenih problema, već je bio na glasanju u oba doma Parlamenta FBiH krajem 2019. i početkom 2020. godine. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu, ali nije imao potrebnu većinu u Domu naroda, u kojem je, od prisutna 42 delegata, za zakon glasalo 29, osam je bilo protiv, pet suzdržanih, uz čak 16 odsutnih, što znači da mu je za usvajanje nedostajao jedan glas. Naša stranka bila je suzdržana prilikom glasanja, a kao razlog Ćudić navodi problem s amandmanima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.