PROŠIRENA ISTRAGA

Tužilaštvo BiH ima nove dokaze: Bisera Turković opstruira istragu u aferi "Diploma"

Amina Pekić imenovana na poziciju u Briselu s krivotvorenom diplomom, Turković odbija dostaviti tražene informacije

M. Aščić

Denis Prcić, Osman Mehmedagić, Bisera Turković

Foto: Arhiv


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jučer od Suda BiH produženje pritvora za uhapšenog Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH). Prcić je uhapšen 18. juna i nalazi se u pritvoru u Vojkovićima. 

Vještačena oprema

Tužilaštvo BiH traži da mu se pritvor produži za još dva mjeseca, a na osnovu novih dokaza do kojih je došlo tokom istrage. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito stjecanje diplome Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Saznajemo da je osnovana sumnja još veća, jer u serverima Američkog univerziteta u BiH, koji su bili sakriveni u jednoj vikendici u Semizovcu, nije pronađen dokaz da je Mehmedagić ikada bio student ove visokoškolske ustanove. Riječ je o diplomi koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e kako bi dobio drugi mandat.

U dokazima Tužilaštva, a nakon vještačenja pronađenih servera, na kojima je pohranjen kompletan studentski informacioni sistem, sa svim podacima o studentima, profesorima i lokacijama na kojima studenti žive, uopće nema Mehmedagićevog imena.

  • Faksimil naredbe o proširenju istrage

    Faksimil naredbe o proširenju istrage

    Foto: Avaz


- Među nešto više od 20 studenata Pravnog fakulteta, u informacionom sistemu Američkog univerziteta u BiH ne nalazi se ime Osmana Mehmedagića - navedeno je u informaciji koja je proslijeđena i Sudu BiH.

Osim toga, Tužilaštvo BiH je u aferi „Diploma“ proširilo istragu, jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića. Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) već mjesec opstruiraju istragu.

Tužioci vjeruju da je Pekić s krivotvorenom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVPBiH.

Ignoriraju tužioca

Tužilaštvo smatra da korištenje krivotvorene diplome na tako značajnom mjestu predstavlja „tešku sramotu za BiH i ogromnu štetu za ugled BiH u svijetu“.

Međutim, indikativno je to da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković odbijaju mjesecima dostaviti personalni dosje Pekić u vidu informacije i fotokopije. Na akt Tužilaštva oglušili su se još 25. juna ove godine i ne žele dostaviti tražene podatke.

Nema diplome u dosjeu

Kada je u pitanju personalni dosje Mehmedagića, koji je naredbom Suda BiH oduzet prošle sedmice iz prostorija OSA-e, utvrđeno je da se u njemu ne nalazi diploma Američkog univerziteta. Uvidom u dosje utvrđeno je da ova diploma nikada nije bila uložena u spis.

Šokantno je i to da Mehmedagić prilikom ispunjavanja sigurnosnog upitnika nije naveo da ima bilo kakvu drugu diplomu visoke stručne spreme, osim diplomu Fakulteta za poslovne studije u Banjoj Luci, koja mu je poništena 2019. godine.

’Prodali sve Ciganima’

Tužilaštvo BiH ima dokaze da je Prcić vršio pritisak na svjedoka od kojeg je tražio da lažno svjedoči, što je on i potvrdio pripadnicima MUP-a KS.

Ovaj svjedok je rekao da je dva dana nakon naredbe za pretres njegove vikendice kontaktiran od Prcića. Priznao je policiji da ga je Prcić telefonom obavijestio o tome da će ga tražiti policija i da treba lažno svjedočiti. Prcić mu je rekao kako treba kazati da je predmete koje je od njega preuzeo „prodao Ciganima“.

Više o temi Bisera Turković

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Bisera Turković opstruira istragu
NA VRH

Podijeli članak na