ZAKON STUPIO NA SNAGU

Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a zbog negiranja genocida

Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina - navodi se u dopuni Zakona

Duraković: Napisao prvu krivičnu prijavu. Arhiv

Piše: L. Memčić

28.7.2021

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Branimira Đuričića, novinara RTRS-a radi poricanja genocida u Srebrenici.



Prijava protiv Branimira Đuričića. Printscreen

Odluka Incka stupila na snagu

Danas je na snagu stupila odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Incka (Inzko) o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje negiranje genocida.

Nametnute dopune Krivičnog zakona BiH podrazumijevaju i zatvorske kazne.

U odluci se navodi da ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Dodikova reakcija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve ljude u RS da prilikom svakog saznanja o eventualnom djelovanju SIPA-e ili obavještajne službe, obavijeste nadležnu policiju.

Naveo je da će u funkciji biti poseban telefonski broj u RS, putem kojeg će građani RS informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

- Policija RS je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani - šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati - izričit je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.