DANAŠNJI DNEVNI AVAZ

Uz penziju još do 120 KM

Film „Deset u pola“ jedinog bh. oskarovca Danisa Tanovića svjetskom premijerom će otvoriti 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) u petak, 13. avgusta

Piše: Avaz.ba

4.8.2021

Današnja naslovnica "Dnevnog avaza". Avaz

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Uz penziju još do 120 KM.

Penzioneri u Federaciji BiH sutra će, uz julsku penziju, dobiti i jednokratnu pomoć. Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje osigurao je 233 miliona KM za isplatu penzija i jednokratne pomoći za 425.962 penzionera.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) obavili su jučer pretres imovine u vlasništvu Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Policija je, prema zahtjevu državnog tužioca Olega Čavke, tražila dokumentaciju o školovanju Mehmedagića na Američkom univerzitetu u BiH, čiji je vlasnik kompromitirani Denis Prcić.

Komentar dana pisao je Danijal Hadžović: Smeće, pacovi i trojka.

Kristijan Šmit (Christian Schmidt) razgovarao s Komšićem i Džaferovićem. Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poručio računam na saradnju s EU i Amerikom.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je da je novoizabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit već iskazao puno poštovanje i podršku žrtvama genocida u Srebrenici.

ISTRAŽUJEMO Gdje mogu putovati građani država regiona. Samo Kosovo ima "slabiji" pasoš od BiH.

Ličnost dana je Mesud Pezer: Hitac vrijedan finala.

Na stranama Globusa donosimo: Lideri pokušavaju uvjeriti građane da se vakcinišu. Mnoge zemlje širom svijeta se suočavaju sa situacijom da nemaju dovoljan broj vakcinisanih građana.

Iz preduzeća “Autoceste FBiH” jučer je i zvanično potvrđeno da radovi na probijanju tunela Hranjen, na trasi brze ceste Sarajevo - Goražde, ne mogu biti nastavljeni jer za to nema novca.

Općinska vlast u Neumu odlučna je u namjeri da do početka naredne ljetne sezone ukloni sve devastirane objekte koji se nalaze u centralnom obalnom pojasu i koji predstavljaju ruglo našeg jedinog grada na moru.
Riječ je, uglavnom, o bivšim radničkim odmaralištima koja se nalaze u najljepšem dijelu Neuma.

MOSTAR Predstavljen projekt „Ovdje sam - vidljiva i ponosna“. Novo poglavlje za 80 djevojaka i
žena s invaliditetom iz cijele BiH.

Mlada naučnica Adla Kahrić predstavnica je BiH u “Sea-Unicorn“ akciji, u kojoj učestvuju predstavnici više od 100 institucija i organizacija iz 35 evropskih država.

Nakon uspješne sezone ljetnog klizališta, u kojem su uživali mnogobrojni građani i sportski klubovi iz Sarajeva i regije, radnici Centra Skenderija ovih dana užurbano rade na uređenju dvorane „Mirza Delibašić“. U njoj će se, u slučaju kiše, održavati projekcije filmova za vrijeme Sarajevo Film Festivala (SFF), koji traje do 20. avgusta, kazao je za „Dnevni avaz“ direktor Amer Kapo.

Na stranama Crne hronike čitajte: Dobro Tešendić (68) iz Gornjeg Detlaka kod Dervente uhapšen je jučer zbog sumnje da je kuhinjskim nožem zaklao komšinicu Ružicu Tešendić (88), da bi potom pokušao ubiti i drugu komšinicu Ružu Tešendić (74), koju je posjekao po vratu, nanijevši joj lakše povrede.

POTRESNA ISPOVIJEST Mirela Dubinović otkrila pozadinu brutalnog napada: Udarao me šipkom jer
mu smeta moj roštilj.

Nakon skoro dvogodišnje građansko-pravne borbe i više od dva mjeseca, koliko je proteklo od početka potpisivanja peticije s ciljem zabrane legalizacije spornih objekata u Mostaru, jučer je otpočelo rušenje bespravno izgrađenog šestog sprata stambeno-poslovne zgrade u naselju Bijeli Brijeg, investitora „Joks“ d.o.o.

Film „Deset u pola“ jedinog bh. oskarovca Danisa Tanovića svjetskom premijerom će otvoriti 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) u petak, 13. avgusta.

Sarajevski reper Loš Sin otvoreno za "Avaz": Ljudi me vole jer nisam normalan.

Strane Sporta: Avdo Kalajdžić trener Veleža za "Avaz": Poraz neće ostaviti traga na našu ekipu.

Pred najboljim bosanskohercegovačkim sportistom Amelom Tukom danas (14.05 sati) je najveći izazov karijere, finale trke na 800 metara u sklopu Olimpijskih igara u Tokiju.

U današnjem broju poklon prilog "Porodica i zdravlje".

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku:

https://avaz.pressreader.com/


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.